Soarta câinilor fără stăpân va fi decisă azi, în Parlament

1

La numai câteva zile după ce Parlamentul European a recunoscut oficial necesitatea unor strategii comune, eficiente şi non-violente de gestionare a populaţiei de câini din statele membre, Parlamentul României se pregăteşte să voteze o lege contrară acestor principii, care va deschide drumul eutanasierii în masă şi perpetuarii problemei câinilor fără stăpân.

Vier Pfoten

Proiectul de lege 912/2007 a fost adoptat ieri pe articole, urmând să fie supus votului secret, astăzi, în şedinţa plenară. În varianta actuală, legea gestionării populaţiei de câini maidanezi dă posibilitatea fiecărei municipalităţi să aleaga propriile metode, inclusiv eliminarea animalelor prin eutanasiere.

Eutanasierea şi-a dovedit deja ineficienţa ca metodă de gestionare a populaţiei de câini, reprezentând o afacere profitabilă doar pentru politicieni, primari şi toţi implicaţi direct sau indirect în acest proces. O altă mare problemă este că proiectul de lege nu prevede o soluţie unitară, iar dacă într-o localitate se decide eutanasierea câinilor, dar în comuna apropiata nu, atunci aceasta din urmă va deveni sursă de pui abandonaţi pentru prima.

Ţinem să atragem atenţia parlamentarilor români că ţara noastră nu poate ignora noile recomandări date de Parlamentul European. Declaraţia Scrisă Nr. 26 adoptată săptămâna trecută de PE solicită Comisiei Europene să se asigure că statele membre respectă Articolul 13 din Tratatul UE, care recunoaşte animalele ca “fiinţe care simt”. Scrisoarea recomandă măsuri legislative privind gestionarea câinilor comunitari prin sterilizare, identificare şi înregistrare, considerând totodată foarte importantă responsabilizarea stăpânilor faţă de propriile animale.

Remarcăm în cazul europarlamentarilor o atitudine responsabilă atât faţă de cetăţeni, cât şi faţă de animale, bazată pe studii şi expertize ale specialiştilor pentru rezolvarea problemei câinilor comunitari pe termen lung prin sterilizare, educaţie, responsabilizarea proprietarilor.

Prin comparaţie, susţinătorii legii eutanasierii din Parlamentul României se lasă conduşi nu de interesul public şi de argumente solide, ci de interesele autorităţilor locale. Aceasta în primul rând pentru că există o presiune din partea primarilor, care au nevoie de bani în campaniile electorale viitoare şi care vor încerca să câştige voturi promiţându-le cetăţenilor că vor rezolva problema câinilor comunitari prin metoda eutanasiei.

În al doilea rând, pentru că eutanasia este o afacere profitabilă pentru autorităţile locale, care alocă bugete uriaşe pe hârtie, raportând un consum fictiv pentru adăpostire, hrană, eutanasie şi incinerare, păstrând pe de altă parte un număr constant de câini în stradă.

Un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a demonstrat ştiinţific că, în varianta strângerii câinilor pentru eutanasie, vor rămâne permanent câini care se vor înmulţi şi vor supravieţui într-un număr mare, deoarece arealul rămas liber le va oferi mai multă sursă de hrană şi adăpost. Asfel, se vor ucide câini la nesfârşit, fără nici un rezultat pe termen lung.

De-a lungul timpului, în oraşe precum Bucureşti, Braşov, Constanţa sau Slatina au fost omorâţi sute de mii de câini cu costuri uriaşe, de milioane de euro. În Slatina, spre exemplu, eutanasierea unui câine a ajuns să coste, în 2008, 185 euro/câine. Rezultatele au fost mai mult decât nesatisfăcătoare şi nu au dus la rezolvarea problemei pe termen lung.

Singurele localităţi unde numărul câinilor de pe stradă s-a redus drastic au fost cele care au aplicat sterillizarea în masă. Cele mai bune exemple sunt Oradea, care a redus numărul de câini de la 4.000 la 600, pe o perioadă de 4 ani, cu 50.000 euro de la buget (14 euro/câine sterilizat) şi Lugoj, care şi-a redus numărul de câini de la 2500 la 235, pe o perioadă de 3 ani.

 

Foto: Vier Pfoten

 

Puteţi citi şi:

Să votăm o lege eficientă, domnilor parlamentari! Situaţia câinilor fără stăpân şi soluţia Vier Pfoten (pdf.)

Exterminarea maidanezilor, o soluţie falsă

 


Un comentariu

  1. Pingback: Soarta cainilor fara stapani decisa azi in Parlament « Stiriok.ro

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger