Soarele ne face mai generoşi

0

În zilele însorite, ne îndrăgostim mai uşor, ne facem planuri de viaţă cu mai multă încredere, lăsăm bacşişuri mai generoase şi pe Wall Street investiţiile sunt mai mari şi mai riscante.

 

Un psiholog de la Yale a făcut acum cîţiva ani următorul experiment: a racolat un număr de voluntari pentru nişte teste şi a angajat o femeie care să-i întîmpine în holul clădirii şi să-i însoţească în lift. Femeia ducea în mîini o mapă şi un pahar de cafea. De fiecare dată cînd însoţea un voluntar în lift, îl ruga să-i ţină paharul pentru cîteva minute, cît timp ea îşi lua nişte notiţe.

Cînd ajungeau în laborator, subiecţilor li se dădeau să citească prezentarea unei persoane şi erau rugaţi să-şi spună părerea despre aceasta. Cei care ţinuseră în mînă un pahar cu cafea fierbinte, descriau personajul ca fiind mai cald şi mai sociabil, cei cărora li se înmînase un pahar cu cafea rece, erau mai puţin generoşi în descriere.

Neuroştiinţele au confirmat rezultatele experimentului: căldura fizică activează în creier acele circuite asociate cu senzaţia de „căldură sufletească”. Povestea merge şi în sens invers: cînd simţim că avem multe în comun cu un interlocutor, ni se pare că încăperea în care ne aflăm e mai călduroasă. Cînd ne simţim respinşi social, cînd suntem adică trataţi cu răceală, devenim mai friguroşi şi poftim la mîncăruri calde, la supe fierbinţi sau ceaiuri. Într-un tratat medieval li se recomanda celor care aveau grijă de îndoliaţi să le ofere o pătură călduroasă şi o ceaşcă de lapte cald.

 

FOTO: Winslow Homer

 

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger