Soarele a răsărit cu două zile mai devreme în Groenlanda

4

Soarele a răsărit cu două zile mai devreme în Groenlanda, ceea ce i-a derutat pe oamenii de ştiinţă şi a alimentat temerile că gheaţa arctică se topeşte mai repede decât se credea, arată Daily Mail.

Experţii spun că soarele ar fi trebuit să se arate în cel mai vestic oraş al zonei arctice, Ilulissat, pe 13 ianuarie, punând capăt unei luni şi jumătate de întuneric.

Dar, pentru prima dată în istorie, lumina a început să apară pe 11 ianuarie, cu 48 de ore mai devreme. Răsăritul misterios i-a derutat pe oamenii de ştiinţă, care cred că cea mai plauzibilă explicaţie ar fi înălţimea mai mică a gheţarilor care se topesc, ceea ce permite soarelui să intre mai devreme.

Thomas Posch, de la Institutul de Astronomie din cadrul Universităţii din Viena, spune că o schimbare locală a orizontului este “de departea, cea mai evidentă explicaţie”. Pe măsură ce gheaţa se scufundă, scade şi linia orizontului, creând iluzia că soarele apare mai devreme.

Teoria este susţinută de studiile climatice recente. Un raport al Organizaţiei Mondiale de Meteorologie arată că temperaturile în Groenlanda au crescut cu aproximativ 3 grade Celsius peste medie anul trecut.

De asemenea, luna decembrie a fost mult mai caldă decât de obicei, în Kuujjuag înregistrându-se ploi în loc de ninsori pentru prima dată.

Explicaţiile astronomice referitoare la apariţia soarelui mai devreme au fost respinse de Wolfgang Lenhardt, directorul departamentului de geofizică din cadrul Central Institute for Meteorology din Viena. “Constelaţia stelelor nu s-a schimbat”, spune acesta.

Foto: EPA / Proiectul “Ice Cube” al artistului danez Marco Evaristti. El a folosit 3.000 de litri de vopsea şi o echipă de 20 de oameni pentru a colora bucata de gheaţă

Citiţi şi:

Este oficial: 2010, cel mai călduros şi mai umed an din istorie

VIDEO Isaac Asimov a explica încălzirea globală în 1977

Tags:4 comentarii

  1. Pingback: Al doilea soare ar putea apărea pe cer în 2012 » Think Outside the Box

  2. Pingback: Un urs polar a înotat 232 de ore fără oprire » Think Outside the Box

  3. Pingback: Topirea gheţarilor din Anzii argentinieni a scos la iveală corpurile a trei copii incaşi de acum 500 de ani » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger