Șoarecii-santinelă care depistează bombele pe aeroporturi

2

Inginerii caută întotdeauna metode de a reduce costurile implicate de utilizarea tehnologiei, iar una dintre ele o reprezintă câinii care iau urma bombelor. Cercetătorii israelieni au înlocuit însă patrupedele canine cu șoareci antrenați să depisteze materiale explozive și să le țină departe de aerporturi. Micile rozătoare se dovedesc a fi mai sensibile decât câinii atunci când vine vorba de detectarea substanțelor chimice explozive și mai eficiente decât razele X.

Șoarecii nu vor patrula însă aeroporturile legate în lesă, asemenea câinilor, scrie PopSci, ci vor fi plasați într-un dispozitiv de dimensiunea aparatelor cu care sunt scanați oamenii în aeroporturi. Dispozitivul este prevăzut pe laterale cu câte un cartuș care conține câte opt mici rozătoare. În ture de patru ore, acestea adulmecă areul pompat din exterior.

Șoarecii sunt antrenați să răspundă la urme chimice ale explozibililor ca și cum ar fi vorba de o amenințare, fugind într-un ungher al recipientului ca și când ar încerca să scape de un prădător. Acest comportament declanșează o alarmă. Dispozitivul a fost testat anul trecut într-un mall din Tel Aviv în care se aflau 1.000 de cumpărători, 22 dintre ei având la ei materiale explozive. Șoarecii au depistat 22 din 22.

Foto: Polarqueen/Wikimedia

Citiți și:

Descoperire incredibilă: Un câine depistează cancerul cu o precizie de 98%

O americancă a încercat să trimită un câine prin poştă

Tags:2 comentarii

  1. Pingback: VIDEO. Leii, tigrii și alte feline captive se joacă cu un iPad » Think Outside the Box

  2. Pingback: VIDEO. Câinii depistează și diabetul, nu numai cancerul » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger