Snowden 2.0: Un jurnalist japonez trăieşte de două luni în aeroportul din Moscova

0

Jurnalistul japonez Tetsuya Abo face o “figură Snowden”: de peste două luni, trăieşte în sectorul de tranzit al aeroportului Sheremetyevo din Moscova. Bărbatul de 36 de ani spune că gestul său este motivat politic: nu mai vrea să se întoarcă în Japonia şi solicită cetăţenie rusă.

“În Japonia a devenit imposibil să spui adevărul. Nu există adevăr în jurnalism acolo, din cauza legii discreţiei. Japonezii consideră că trăiesc corect, aşa că nu văd nicio problemă în jurul lor, dar dacă te uiţi atent observi că lucrurile sunt greşite”, a declarat el pentru presa rusă. Abo stă în aeroport din luna mai, iar autorităţile ruse nu au nicio bază legală să îl dea afară din zona de tranzit unde s-a instalat, din sectorul “sosiri internaţionale”. Bărbatul trăieşte din banii săi, nu cerşeşte. “Aeroportul nu are o problemă cu şederea lui. Aşteptăm ca agenţiile responsabile să rezolve situaţia”, a declarat administraţia aeroportului.

În urmă cu doi ani, un fost agent CIA, Edward Snowden, a solicitat azil Rusiei, după ce a dezvăluit informaţii clasificate ale Agenţiei Naţionale pentru Securitate din SUA. El a locuit timp de 39 de zile în secţiunea de tranzit a aceluiaşi aeroport din Moscova, primind, ulterior, azil şi drept de şedere pentru un an în Rusia. Povestea jurnalistului japonez este oarecum similară, până la un punct: el nu este în niciun fel de pericol dacă părăseşte aeroportul, spre deosebire de agentul american, care ar fi fost arestat. Decizia japonezului de a sta în aeroport este voluntară, nu forţată de împrejurări.

Japonezul chiar îşi luase bilet de întoarcere acasă, pe 29 mai, însă, în ultimul moment, a refuzat îmbarcarea. Viza lui de turist era valabilă doar până în 30 mai, aşa că a rămas în aeroport. Nu vrea să se întoarcă în Japonia nici dacă, spune el, rămâne fără bani de mâncare. “Pentru mine e o viaţă mai bună aici, flămând, decât acolo, unde trăiesc în minciună. Am lucrat pentru o companie mare, japonezo-americană. Am văzut tot ce se întâmplă în spatele uşilor închise. Dar, ca jurnalist, nu am voie să scriu despre asta. Aşa că acum vreau să obţin cetăţenia rusă. Am solicitat guvernului acest lucru”, spune jurnalistul japonez. În aşteptarea unui răspuns, şi-a pregătit un carton cu următoarea frază, scrisă în rusă: “Sunt flămând, vă rog ajutaţi-mă cu ceva de mâncare”.

 

Surse şi foto: VestiKomsomolskaya Pravda, Oddity Central


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger