Snobismul “verde”

10

agerpres_4018859

A inceput sa va enerveze faptul ca, mai nou, totul e “eco” si “green”?  In ziua de azi nu mai polueaza nimeni. Totul e sub control. Companiile petroliere au CSR-uri, ba ne spun ca sunt de fapt “eco-friendly”, multinationalele au grija sa vina cu mesaje “eco” si toti oamenii au inceput sa-si afirme identitatea “verde”. Azi tuturor ne pasa, nimeni nu mai polueaza, dar mediul se degradeaza din ce in ce mai mult.

de Magor Csibi

Cum e posibil asa ceva?

Sunt, de fapt, mai multe raspunsuri la aceasta intrebare. Poate insa ca daca ar conta mai putin trendul si mai mult actiunea propriu zisa, lucrurile ar sta altfel. N-ar mai fi atat de multi sceptici cu argumente, n-ar mai fi atat de mult snobism si prefacatorie in legatura cu acest subiect.

Cei de la Supernews au ilustrat extrem de bine acest fenomen, cred ca filmuletul lor nu necesita comentarii. Sa vedem cine se simte “vinovat”.

Tags:



10 comentarii

  1. Gigi Maybachistu' Ecologic on

    De fapt majoritatea campaniilor de propagandă “verzi” adresate populaţiei civile sunt o categorie de mofturi pretenţioase. Îndemnurile de a nu folosi autoturismul pălesc în faţa miilor de şantiere de construcţii populate cu tot atâtea basculante şi buldozere, toate centralele termice cu gaz puse la un loc poluează mult mai puţin decât o termocentrală pe cărbune, industria comunistă nu auzise vreodată de filtre şi alte mijloace de depoluare astfel încât faptul că populaţia nu avea maşini sau centrale individuale era nesemnificativ prin comparaţie.

    Scopul urmărit prin “isteria verde” e mai degrabă unul social decât unul pur ecologic. E un fel de “ideologie apărută din necesitate” pentru a fi opusă acelei “culture of achievement” de inspiraţie americană, care îţi spune, direct sau indirect, că valoarea personală, în sensul manelist al expresiei, se măsoară în proprietăţi, venituri, diplome universitare, faimă, curajul de a participa la aventuri inutile pentru a te ridica deasupra publicului obişnuit, fie că e vorba de un caraghios care n-a avut niciodată probleme în viaţă, dar a devenit cocainoman, fie că e vorba de altul care plăteşte 25 000 USD pentru o autorizaţie de vânătoare la elefant, fie că e vorba de un corporatist trecut de prima tinereţe, cam burtos şi nici pe departe sportiv, care se caţără pe munţi şi se dă cu barca pe râuri de munte. Acestui sistem cultural care nu dă două parale pe munca necalificată şi care nu oferă nimic majorităţii populaţiei, fiindcă e evident că majoritatea nu va face niciodată parte din clasa mogulilor sau măcar din clasa yuppie, trebuia să i se inventeze un “inamic”, iar comunismul sovietic murise şi islamismul arab nu avea “muşchii” necesari pentru a-l înlocui.

  2. Poate si eu?…..
    In decembrie 2007 mi-am luat Prius. Nu l-am luat pentru ca era trend, sau cel putin trend-ul din America nu ajunsese sa se raspandeasca asa cum e perceput acum. Dupa ce mi-am luat masina, am aflat ca si Caprio avea trei, chiar si Raduleasca. Nu va inchipuiti ca m-am gandit: “Ia uite, si-au luat si astia masina ca a mea…”
    Decizia mea a fost luata in baza convingerilor proprii despre cum ar trebui sa ne comportam IN GENERAL fata de natura si, de ce nu, si fata de semenii nostri.
    Normal ca am luat suturi de peste tot, pe diferite motive, dar am tacut sau am explicat , dupa caz.
    Ce nu am conssiderat eu ca fiind ok: transformarea unor bolizi, cu motoare de peste 4000 cmc, in hibride, ca deh, asa cere lumea.
    Abia pe aia ii putem numi snobi. Nu faci niciun bine, sau nu cu mult mai bine, dar nah, esti in trend…
    Acum, sa lasam si pe altii sa arunce cu pietre…

  3. a brown man (green ears) on

    Why not! If it sells better! Adding few words (green, eco …) doesn’t cost much and if it brings more costumers! Why not! We care for our Mother Earth!!! We are not like those ugly … conservative … oil …

    Recently our most loved mobile company (Voda…. = apa in limba rusa) started to contact its clients, trying to convince them to renounce to the printed bills they receive each month. They care so much for our Planet, since they would be ready to not print any more bills and not to mail them to the costumers (and they might also save few pennies)! On the other side, they don’t have any program for the recycle of the old phones, old batteries, although they care so much for our Planet (since that would cost them money).

    Till we have green people like this our Earth is safe!
    The Association of Dying Polar Bears greets every attempt like this!

    O!!! A great movie clip!

    • Amice, poti sa te duci sa-ti reciclezi bateriile cam in orice magazin mare de bricolaj. Eu o fac de ani buni. De telefon poti sa scapi cand vine marea debarasare. Hai ca nu e Vodafone de vina, de vina e lenea.

      My friend, you can recycle the batteries of your phone almost in every big DIY shop in Romania. I’m doing it for a few years already. You can get rid of the phone in “Marea Debarasare” day. Come on, is not Vodafone fault in this case, is the lazzyness fault.

      • a brown man (green ears) on

        Thanks a lot for your understanding and help!

        I assure you that I recycled all my batteries in the last few years. I know quite a few places where I can do that.

        I just wanted to show that many companies use the slogan with eco and green, while they don’t care at all. While our mobile company says that he cares for the forests and sends no bills any more, fills every mailbox and public place with its advertisement fliers! Probably you are not interested about, but for the sake of others: many mobile companies in west have recycling program for the used phones and batteries.

        (I am not writing you in Romanian, although I speak some Romanian, since the next thing you would discuss with me, is my Romanian grammar)

  4. e moftul momentului, sa pari verde si sa mananci sanatos/eco. dar sa-ti schimbi un mod de viata poate dura si cativa ani.

    un hummer cu instalatie pe gaz e eco?

  5. E o campanie de marketing … ce vinde acum mai bine … un produs despre care se spune ca are o gramada de defecte dar mai si distruge mediul sau unul invelit in verde. si deja ai impresia ca sti totul despre el.

  6. Bine mai dar dupa ce le duc la magazin ce se intampla cu bateriile?????

    Eu tare curioasa sint. Bine ..nu zic sa nu duceti bateriile la magazin..ca e grozav gestul.
    Insa ce eu nu stiu e ce se intampla dupa..unde le duc? cine are grija de ele? Cum? Cine si cum lucreaza acolo?

    Ok ..doua documentare am vazut pe tema asta care m-au deprimat. In primul calculatoare vechi adunate din America erau trimise in Africa, Sudan daca nu gresesc. Si atat..nici un program de reciclare..Binenteles ca localnicii foloseau ce puteau..dar erau trimise sute de containere repetat… Erau pur si simplu aruncate pe alt continent.
    Al doilea documentar : reciclare in China…femei sarace ajutate de copii lor in fata colibelor lor..iau componentele de pe placile de integrate si apoi topesc diversele metale “manual”.. Operatiune foarte toxica avind in vedere ca atit ele cit si copii respira fumul plin de diverse chimicale .

    Asa zisa reciclare..trebuie totusi facuta nu exploatind nevoile saracilor sau in detrimentul lor.

    Trebuie sa se faca serios si noi trebuie sa stim ce fac magazinele cu bateriile apoi..unde le duc , cum se recicleaza de cine,in ce conditii…
    Altfel este doar o problema de lux..si doar grija fata de mediul inconjurator de sub nasul nostru.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger