Sms-urile ne modifică răspunsurile afective

0

Dacă tastăm numere ce corespund literelor cuvântului „iubire”, putem activa mental înțelesul acestui cuvânt. În cadrul unui nou experiment, subiecții au preferat să tasteze numere asociate unor cuvinte pozitive, o situație similară cazurilor în care anumite mișcări ale corpului ne duc cu gândul la anumite idei – încleștarea pumnului întruchipează furia, de exemplu.

Un psiholog de la Universitatea din Würzburg, Germania, a creat o listă de cuvinte germane ce pot fi tastate pe un telefon mobil fără ca aceeași cifră să fie apăsată de două ori la rând. Fiecare combinație de numere forma un singur cuvânt. Într-un prim experiment, Sascha Topolinski a folosit un set de secvențe numerice ce corespundeau unor cuvinte cu sens pozitiv, precum 54323 („liebe” – iubire) sau 373863 („freund” – prieten), și unora conotate negativ, cum ar fi 7245346 („schleim” – murdărie) sau 26478 („angst” – teamă).

Voluntarii au primit câte un telefon mobil cu stickere lipite peste butoane în așa fel încât să vadă doar cifrele și au fost rugați să tasteze secvențele numerice mai sus amintite. După fiecare sesiune, li s-a cerut să spună cât de plăcut a fost pentru ei să formeze numărul respectiv. Echipa cercetătorului german a observat că subiecții au preferat să tasteze numere asociate cuvintelor cu sens pozitiv. Simpla tastare a numerelor care corespondeau acelor litere a fost suficientă pentru a activa conceptul în mintea lor.

Foto: Reuters

Citiți și:

Telefoanele mobile ne modifică activitatea cerebrală

Tehnologiile ne afectează somnul

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger