Smithfield, cel mai mare producător de carne de porc din lume, ar putea fi vândut unei companii chinezești

0

Smithfield Foods, fondată în 1936 în Virginia, SUA, a început cu o singură fabrică de procesare a cărnii și a devenit cel mai mare producător de carne de porc din lume, deținând peste 30 de ferme de porci și în România. Acum ar putea fi preluată de compania Shuanghui International. Dacă regulatorii federali din SUA vor aproba tranzacția de 4,7 miliarde de dolari, scrie Grist.org, aceasta va fi deveni cea mai mare preluare a unei companii americane de către una chinezească din istorie.

Anunțul a stârnit îngrijorare peste ocean privind siguranța alimentară, controlul financiar străin sau consolidarea corporatistă în industria cărnii. Shuanghui este cel mai mare producător de carne din China, iar Smithfield deține deja mai mulți porți decât toți ceilalți opt producători din urma ei la un loc. Chiar dacă nu e vorba de o preluare străină completă, grupul de investiții american Goldman Sachs deținând o parte din Shuanghui, tranzacția e văzută drept o amenințare.

În spatele ei s-ar afla sporirea exporturilor de produse americane în China, care este deja a treia cea mai mare piață de export din lume. Consumul de carne a explodat în statul asiatic în ultimul deceniu grație unei clase de mijloc în creștere și modificării regimului alimentar al chinezilor, care au trecut de la orez și legume la mai multe proteine. China a încercat să facă față cererii restructurând sistemul producției de carne astfel încât să arate ca cel industrial din SUA, exemplificat prin Smithfield. Producția mare, în sistem integrat, sprijinită de politici și investiții, amenință tot mai mult fermieritul la scară mică din statul asiatic.

Orientarea Chinei spre agricultura industrială și creșterea producției de carne de porc au condus la scandaluri alimentare care au stârnit îngrijorarea grupurilor de consumatori americani, alertați de posibilitatea unor exporturi de carne de porc din China în SUA, chiar dacă tranzacția proaspăt anunțată promite opusul. În 2011, scrie Grist.org, s-a descoperit că Shuanghui vindea carne de porc cu clenbuterol, un aditiv folosit la arderea grăsimilor care este interzis în SUA, UE și chiar în China pentru că poate impune riscuri mari asupra sănătății umane. La asta s-a adăugat valul de porci morți aruncați într-un râu de fermierii chinezi.

Smithfield Foods şi marile sale ferme de porci sunt obsesia marchizei britanice Tracy Worcester, cu care am stat de vorbă în februarie 2012, când a venit în România să-şi promoveze şi să-și întregească controversatul film Pig Business – nominalizat drept cel mai bun documentar eco de la festivalul Astra Film Sibiu 2011. Un film în care Worcester acuză marile corporaţii alimentare de tactici menite să maximizeze producţia de carne de porc cu costuri minime, îndesând animalele în unităţi industriale uriaşe care, susţine ea, sunt responsabile pentru poluarea mediului, cruzimea faţă de animale şi probleme de sănătate în rândul oamenilor care trăiesc în vecinătatea lor. În România, marchiza a stat de vorbă cu localnicii din satul Cenei, judeţul Timiş, care se plângeau de problemele de sănătate pe care le-ar fi generat ferma Smithfield din apropiere. Despre asta şi despre Pig Business puteţi citi mai pe larg într-un alt interviu pe care ni l-a acordat Worcester după Astra Film 2011.

Foto: Flickr/Cameron Hindmarsh


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger