Ska-P la Targu Mures: Hasta siempre Transilvania! “Anarhism” la Peninsula

2

Pe scena principala a festivalului de la Targu Mures, dupa lasarea serii, au izbucnit strigatele de trompeta produse de doi indivizi in kilturi, unul larg proportionat, cu batic in cap, celalalt subtirel, cu creasta de punker. A inceput o adevarata petrecere ska, presarata cu acorduri si solouri rock si cu ritmuri celtice cantate la orga, executate perfect. Unul dintre cei doi solisti, tot cu creasta si el, se agita neobosit pe scena, imbracat aproape la fiecare piesa intr-o noua costumatie satirica, lovind aerul cu pumnii si instigand cele cateva mii de oameni din public cu versuri anti-sistem rostite fara cusur in spaniola si basca. Anticapitalism, legalizarea marijuanei, revolutie. „Police, fuck off!”. „A la mierda, reaccionarios!”. Unii spun ca doar showul e de ei.

de Ionut Dulamita

Asa s-a prezentat la Targu Mures – cochetul Marosvasarhely – joi, 27 august, incepand cu ora 21.00, formatia madrilena Ska-P, aflata sub semnul controversei si in premiera in Romania la editia din acest an a festivalului Peninsula. Eveniment care isi propune sa consolideze in Romania conceptul de festival total si care a adus cateva „mici modificari” fata de editia de anul trecut. Cel putin asa ne-a spus Elod Balazsi-Pal, organizatorul evenimentului, chiar inainte de prestatia trupei spaniole de ska. Spectacole de teatru, proiectii de la TIFF, stand-up comedy, concursuri de graffiti, 30 de sporturi – acestea sunt doar cateva dintre elementele inedite ale acestei editii, pe langa cele muzicale.

„Anul trecut a fost primul an in care am adus artisti foarte cunoscuti in toata lumea”, spune organizatorul, „precum Prodigy sau Nine Inch Nails”, concept reluat si anul acesta si mulat pe preferintele publicului. La editia din 2010 va fi mai mult rock, de exemplu. Desi analizele realizate de oraganizatori dupa fiecare editie arata ca drum&bass-ul este primul in topul preferintelor muzicale ale peninsularilor, o parte din publicul de anul trecut s-a plans ca e prea multa muzica electronica si prea putin rock si a cerut in mod special sa se aduca rock clasic.

„Ei bine, in acest an avem chiar o zi speciala dedicata rockului clasic, cu formatiile Europe, Phoenix si Omega”, continua Elod Balazsi-Pal. Organizatorul spune ca rockul clasic este mai popular in Romania – mai ales in Transilvania si mai ales in randul maghiarilor – decat in Ungaria, si mai spune ca formatii care in Ungaria canta prin sate pot atrage doua mii de oameni la un concert in Transilvania. O posibila explicatie ar fi apetenta publicului local, prin traditie, pentru acest stil muzical.

„Pe de alta parte, in acest an cred ca am reusit sa aducem mult mai multe formatii din diferite stiluri. Avem un mozaic de stiluri si din fiecare cateva formatii care sunt printre primele la nivel mondial, cum ar fi la muzica electronica alternativa Tricky sau Dub FX, cum ar fi la house/techno Above and Beyond, cum ar fi la rock/metal Korn. La muzica electronica avem un line-up foarte puternic. Avem DJ-i foarte populari din genurile drum&bass si dubstep. La rock alternativ am adus mai multe formatii de ska, mai ales pentru prima zi – Babylon Circus, Pannonia All Stars Ska Orchestra si Ska-P, care vor incepe concertul in curand si care sunt cea mai populara formatie de ska din Europa”.

Vorbele organizatorului Peninsula au fost intrerupte de strigatele de trompeta de pe scena si de dansul frenetic al unor punkeri ce vorbeau si urlau doar in spaniola. Inainte de a treia piesa, unul dintre solistii Ska-P si-a indreptat degetul mijlociu drept inspre public si a strigat: „Police, fuck off! Ascultam ordine si nu ne intrebam de ce”. Apoi a aparut colegul sau de voce intr-un costum de gorila, echipat cu vesta, scut si baston de politie. Clapa imita cimpoiul, indemnandu-i pe cei doi trompetisti sa se zbantuie si pe cei doi solisti sa fredoneze ritmuri pe care probabil ca le-ai auzi intr-un pub irlandez.

Furia s-a mutat dinspre politie inspre Papa Benedict al XVI-lea si impotriva scandalurilor recente de la Vatican, iar solistul costumat s-a schimbat din vesminte de politist intr-o roba preoteasca, echipat de data asta cu o cruce mare din lemn la gat, o masca cu cioc incovoiat precum cea purtata de medicii din Evul Mediu pe timp de epidemie, o fusta mini pe sub roba, cizme din piele lucioasa pana aproape de genunchi si un brau roz, precum cel intalnit la clericii catolici. Tinea in mana un toiag lung, terminat in cruce, pe care si-l trecea printre picioare asemenea vrajitoarelor si cu care facea semne obscene.

Preotul s-a schimbat la randul sau in solist, a framantat cu microfonul muguri de marijuana pe o coala de hartie imaginara, a rulat un joint virtual si l-a impartit cu publicul o data cu piesa „Cannabis”, ce militeaza pentru legalizarea drogurilor usoare. „Antifascisti pentru totdeauna”, a strigat apoi solistul principal inainte de piesa „A la mierda”, dupa care a cantat despre „jocul crud al unui sistem trivial”, despre satele care infrunta foametea, despre copiii obligati sa se prostitueze sau despre razboaiele care „ii devoreaza pe cei nevinovati” in melodia „Planeta Eskoria”.

A urmat indemnul la „revolutie bolivariana” alaturi de „fratii” din America Latina, inainte de piesa „El libertador”, cu promisiunea ca, de maine, intreaga America Latina va fi bolivariana si anti-imperialista. Mai departe, cea mai cunoscuta formatie de ska din Europa, cum este supranumita, a balacarit FMI-ul, Banca Mondiala si „sistemul capitalist asasin”, a strigat „Traiasca clasa proletara” si a acuzat „genocidul” din cadrul conflictului dintre Israel si Palestina in piesa „Intifada” si coridele in „Bienvenidos a la Espana medieval”. La sfarsitul concertului, au urlat „Hasta siempre Transilvania”, au reluat o bucata dintr-o piesa mai cunoscuta de-a lor, „Resistencia”, au dansat si s-au prostit pe scena – unul dintre ei in chiloti –, pe ritmuri balcanice.

Desi Ska-P are un mesaj anarhist, anti-capitalist, ea este acuzata de neconcordanta dintre ideile pe care le promoveaza si actiunile sale. Mai precis, de participarea la evenimente sponsorizate de branduri capitaliste, precum Pepsi Music Festival – membrii trupei spun insa ca au donat toti banii unei populatii indigene din America de Sud –, si pentru faptul ca este reprezentata de corporatia multinationala Sony/BMG. Desi formatia spune ca participa activ in cadrul sistemului caruia i se opune tocmai pentru a-l distruge, alte trupe anarhiste, dar independente, precum Los Muertos de Cristo sau Sin Dios, ii catalogheaza pe membrii Ska-P drept niste ipocriti care adopta postura anti-sistem in scopuri comerciale.

Mai multe detalii despre formatia de ska hardcore – cum se autointituleaza – madrilena gasiti aici si aici.

Foto: Peninsula.ro

Tags:2 comentarii

 1. “Traiasca clasa proletara”

  Fuck off, smelly hypocrite!

  In numele clasei proletare s-au casapit urmatorii (cu aproximatie):

  Death by Communism:

  # 65 million in the People’s Republic of China
  # 20 million in the Soviet Union
  # 2 million in Cambodia
  # 2 million in North Korea
  # 1.7 million in Africa
  # 1.5 million in Afghanistan
  # 1 million in the Communist states of Eastern Europe
  # 1 million in Vietnam
  # 150,000 in Latin America

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger