Site-urileîncărcate politic suferă atacuri virtuale frecvente

0

Site-urile care publică materiale controversate se confruntă în ultima vreme cu un val de atacuri motivate politic, spun cercetătorii de la Harvard. Aceștia au lansat un studiu după ce au ascultat o serie de plângeri de la proprietarii unor portaluri online și au indentificat aproape 300 de atentate de înăbușire a site-urilor media sau a celor dedicate drepturilor omului independente.

„Aproape întotdeauna există o componentă politică în cazul acestor atacuri”, spune Jillian York, unul dintre autorii cercetării, citată de Newscientist. Cercetătorii s-au axat în principal pe atacurile de tip DDoS, tehnica prin care controversatul site Wikileaks a fost culcat la pământ luna trecută. Acest tip de atac informatic presupune bombardarea cu salve de semnale îndreptate înspre un site țintă până când acesta sau rețeaua care îl conectează la internet se prăbușește, copleșite de afluxul de date.

Atacurile asupra site-ului Wikileaks au fost considerate la acea vreme o încercare periculoasă de limitare a libertății de exprimare. York și colegii ei au identificat alte 140 de atacuri care ținteau 280 de site-uri media sau puse în slujba drepturilor omului pe o perioadă de 12 luni, care s-a încheiat în august 2010. Cercetătorii au intervievat și 45 de administratori ai unor asemenea site-uri, iar 28 dintre aceștia s-au declarat victime ale unui atac DDoS în ultimul an.

Printre aceste portaluri online se numără și bauxitevietnam.info, un site care militează împotriva unui proiect de extragere a bauxitei dintr-o regiune cu un ecosistem fragil din Vietnam, susținut de chinezi. Acesta a căzut în luna ianuarie după ce zecii de mii utilizatori vietnamezi au fost păcăliți să descarce un soft care a atras cu sine un val de semnale îndreptate înspre site-ul cu pricina. Până și echipa de la Harvard a fost victima unui atac.

Serverul Universității găzduiește și proiectul Citizen Media Law, care susține media online și practicile de citizen journalism. Acest din urmă site s-a prăbușit preț de două ore și a rămas instabil pe tot parcursul unei zile de august după ce a fost atacat de 500 de computere. La fel ca în cazul tuturor celorlalte atacuri DDos, autorii atacului sunt imposibil de identificat. În cazul site-urilor care nu au în spate un personal tehnic de înaltă calificare, daunele pot persista zile sau săptămâni la rând.

Atacurile asupra Wikileaks au adus atacurile DDoS în atenția publicului, însă acestea nu sunt o practică nouă. Unii comentatori au descris atacurile recente asupra PayPal și Mastercard, derulate de susținătorii Wikileaks, drept „proteste virtuale”. „Instrumentele și tacticile DDoS sunt, din păcate, o practică des întâlnită, fie că cineva vrea să-și înfrângă competiția într-un joc online, cum ar fi World of Warcraft, sau să stoarcă bani de pe site-uri de jocuri de noroc înainte de un eveniment sportiv major”, spune Hal Roberts, un alt autor al studiului.

Foto: Flickr/sombrerero_loko

Citiți și:

Wikileaks a devenit substantiv comun

Wikileaks: BP a suferit o explozie și în Azerbaidjan, în 2008

Wikileaks: Cum au manipulat SUA sprijinirea acordului climatic de la Copenhaga

Wikileaks: SUA a făcut presiuni asupra comitetului climatic al ONU pentru a bloca accesul oamenilor de știință iranieni

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger