Site-ul CouchSurfing s-a corporatizat

1

Pentru cei care nu-și permit sau nu-și doresc să călătorească prin lume poposind prin hoteluri sau pensiuni, CouchSurfing e soluția perfectă. Nu le permite doar să fie găzduiți fără bani în casele oemnilor din întreaga lume, ci și să cunoască în intimitate lumea în care ajung. De curând însă, celebrul site care a lansat această inițiativă în 2003 a fost scos la vânzare pentru 7,6 milioane de dolari. Cum era de așteptat, utilizatorii acestei platforme s-au revoltat.

Conceput ca rețea socială, site-ul CouchSurfing.org a strâns în nouă ani în jur de trei milioane de membri, din 81.000 de orașe. Odată înscriși pe site, cei care se oferă să găzduiască în propriile case călători mai nonconformiști și cu mai puțină dare de mână sunt cotați de către cei care le-au călcat pragul, pentru a evita incidente și pentru a-i informa și pe viitorii doritori. Chiar și Julian Assange a avut la un moment dat cont pe CouchSurfing, însă, judecând după ultimele știri despre el, s-ar putea ca invitația să nu mai fie de actualitate.

Până luna trecută însă, proiectul a fost o inițiativă non-profit, iar renunțarea la acest aspect, esențial pentru etica inițiativei, a atras nemulțumirile utilizatorilor. Cu toate acestea, fondatorul platformei, Casey Fenton, susține că site-ul își va păstra pe cât posibil principiile de bază, iar înregistrarea noii forme de organizare a CouchSurfing va fi ca o ”corporație de tip B”, potrivit standardelor americane, ceea ce ar însemna că activitatea ei este orientată spre responsabilitatea socială. În filmulețul de mai jos, îl puteți urmări pe Fenton explicând motivația care a dus la această decizie:

 

 

Pentru mulți dintre membri această explicație nu este însă valabilă, astfel încât peste 1.500 dintre ei au lansat o mișcare de protest, în cadrul site-ului: ”Suntem împotriva corporatizării CS”. Argumentul lor principal este că, atât codul-sursă al site-ului, cât și baza de date a utilizatorilor sunt produse ale comunității, care nu ar trebui folosite pentru obținerea profitului. Unii dintre cei înscriși pe CouchSurfing au propus chiat o grevă  pe această platformă.

Sursa: Gawker.com

 

Puteți citi și:

Couchsurfing la munte: Omul la care puteți dormi gratis când mergeți în Retezat

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger