Sistemul imunitar, rezultatul sexului cu neanderthalieni

0

S-ar putea ca neanderthalienii și alți oameni extincți, mai exact proaspăt descoperiții denisovani, să ne fi înzestrat cu sistemul imunitar robust pe care îl avem astăzi, un cadou genetic care ne-ar fi ajutat în timp ce părăseam Africa. Dovezile arată că cele două grupuri dispărute s-au încrucișat cu strămoșii omului modern.

Analizele genetice realizate pe fosile au arătat recent că ADN-ul neanderthalian constituia între 1 și 4% din genomii eurasiatici moderni, în timp ce ADN-ul denisovanilor reprezenta între 4 și 6% din genomii melanezieni moderni. Pentru a vedea cum a afectat evoluția această încrucișare, cercetătorii de la Universitatea Stanford s-au axat pe genele HLA, care ajută sistemul imunitar uman să apere organismul. Au descoperit că variații ale acestor gene apărute, din câte se pare, la neanderthalieni și denisovani și-au croit calea în rândul populațiilor eurasiatice și din Pacificul de Sud.

Una dintre aceste variații, cu origine arhaică, cred cercetătorii, ar fi fost preluată de oamenii moderni care părăseau Africa de la denisovanii din vestul Asiei și i-ar fi ajutat să țină piept microbilor locali din acea regiune. O altă variație genetică lipsește din populațiile africane, însă reprezintă până la 64% din versiunile genei din Asia de Est și Oceania, cea mai mare frecvență fiind întâlnită la oamenii din Papua Noua Guinee. Mai departe, alte variații ale genele HLA, de data aceasta provenite de la neanderthalieni, s-au strecurat în sânul populațiilor europene și asiatice.

În cazul unei clase a genelor HLA, cercetătorii spun că europenii s-au ales cu jumătate din variațiile genetice de pe urma încrucișării cu neanderthalieni și denisovani, procentul fiind de 80% și 95% pentru asiatici, respectiv papuași.

Sursa: Livescience

Foto: hairymuseummatt


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger