Sistemul de ghidaj al renilor se bazează pe ultraviolete

0

 

Poveştile despre cum renii lui Moş Crăciun găsesc drumul prin zăpezi cu ajutorul …nasului (nasul roşu al lui Rudolph) nu le-au dat pace oamenilor de ştiinţă, care au vrut să afle, totuşi, cum se ghidează renii prin întinderile complet albe de zăpadă. Cel mai recent studiu în acest sens arată că nu nasul este de vină, ci faptul că renii văd ultravioletele.

 

Cum anume renii reuşesc să vadă ultravioletele fără ca acestea să le afecteze ochii (să le provoace orbire sau alte probleme), cercetătorii încă nu au aflat. Dar sunt siguri de faptul că ei se folosesc, pentru ghidaj, în drumurile lor, de ultraviolete. Acestea îi ajută să detecteze hrana sau eventualii prădători de care să se ferească în mediul lor natural, care este foarte, foarte alb. Potrivit studiului, renii sunt primele mamifere mari cu vedere în ultraviolete, cunoscute până acum. Problema se pune cum vor reuşi ei şi dacă vor reuşi să îşi folosească această capacitate în cazul schimbării mediului natural, din cauza modificărilor climatice.

„Multe animale sunt capabile să vadă ultravioletele ori să răspundă acestora, precum diverse specii de păsări, rozătoare, peşti, albine, lilieci. Dar ochiului uman ultravioletele îi sunt invizibile şi chiar dăunătoare, dacă expunerea este îndelungată. În lumina schimbărilor climatice care se produc, renii ar putea fi semnalizatori importanţi, pentru că probabil comportamentul lor atât de bine adaptat va suferi schimbări majore”, a declarat unul dintre autorii studiului, Karl-Arne Stokkan, biolog arctic la Universitatea Tromsø din Norvegia.

Concluziile studiului au fost publicate în revista Journal of Experimental Biology. Experimentele de laborator ale cercetătorilor au arătat că ultravioletele, în cazul renilor, trec de cornee şi cristalin şi ajung direct la retină. În cazul oamenilor, spre exemplu, cristalinul acţionează ca un filtru UV, care opreşte razele să ajungă la retină, deoarece ar cauza probleme grave. Astfel, au conchis ei, vederea în ultraviolete ar putea fi o adaptare specifică mediului arctic înzăpezit.

Renii se hrănesc cu licheni, care absorb lumina ultravioletă şi se feresc de la a cădea pradă lupilor, a căror blană de asemenea absoarbe spectrul UV. Pentru că pot deosebi ultravioletele, renii ştiu când şi de cine să se ferească, dar şi cum să îşi identifice hrana. Însă cum de acest tip de lumină nu le răneşte ochii rămâne un mister pentru oamenii de ştiinţă, deocamdată. Dacă vor reuşi să îl elucideze, explicaţia ar putea fi de folos în diverse activităţi umane, începând cu înţelegerea felului în care ochii oamenilor pot fi protejaţi de efectele nocive ale ultravioletelor.

 

Sursa: Discovery News

Foto: Getty Images

 

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger