Sisteme de încălzire pentru oamenii străzii inspirate de corturile beduinilor

0

În ultimii 17 ani, artistul american Michael Rakowitz a redirecționat căldura reziduală de la sistemele de încălzire și ventilare ale clădirilor spre adăposturi improvizate pentru oamenii străzii, scrie Fastcoexist. Artistul a construit prima asemenea structură, numită “paraSITE”, pe vremea când era student la MIT, fiind inspirat de corturile beduinilor, care sunt construite în funcție de cum bate vântul.

 

 

De atunci, Michael Rakowitz a construit cel puțin 60 de adăposturi în orașele în care a locuit, unele din ele fiind personalizate în funcție de preferințele și nevoile beneficiarilor. De exemplu, unul din ei a vrut ceva care să semene cu personajul Jabba the Hutt din Războiul Stelelor, iar altul a avut nevoie de o încăpere atașată pentru partenera lui de viață.

La început, artistul construia corturile, care sunt veritabile sisteme de încălzire pentru persoanele fără adăpost, din saci de gunoi de culoare neagră, dar a descoperit pe parcurs că una din marile griji ale beneficiarilor săi o reprezintă siguranța – cei care trăiesc pe stradă trebuie să-i vadă pe potențialii atacatori. Așa că a optat pentru plastic transparent. Structurile paraSITE nu au depășit nici una 5 dolari.

“Un proiect legat de arhitectură s-a transformat și într-unul de portretistică. Am încercat să le ofer puțină vizibilitate și demnitate [oamenilor străzii]”.

Michael Rakowitz.

 

 

Puteți citi și:

Un bărbat fără adăpost a câștigat premiul cel mare la loto cu ultimele monede pe care le mai avea

VIDEO În 12 ani, un bucătar a oferit oamenilor străzii 1,5 milioane de porţii de mâncare

O tânără a strâns 3.600 de euro în 24 de ore pentru a-l trimite pe un om al străzii acasă, în Jamaica

VIDEO Un bărbat îi serbează ziua de naştere unei femei fără adăpost

Un poliţist din New York i-a cumpărat ghete unui om al străzii

Cum a devenit o fată a străzii campioană mondială

FOTO Portrete emoţionante ale unor oamenii străzii

Din stradă, pe terenul de fotbal: Campionii la European Homeless Cup 2013 sunt români


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger