Sinucidere anunțată pe Facebook. Nici unul din cei 1.000 de „prieteni” n-au intervenit

9

Prietenii de pe Facebook pot fi considerați cu adevărat prieteni? Câteodată se pare că nu. Simone Black și-a transmis suicidul live, pe Facebook, și nici unul dintre cei 1.000 de prieteni pe care îi avea în rețeaua de socializare nu a intervenit. Postarea în care ea a anunțat că luase o supradoză de medicamente a primit mai multe comentarii, în care fie i se spunea că e alegerea ei, fie era acuzată de minciună sau ridiculizată. Anunțul s-a dovedit a nu fi o glumă.

de Magor Csibi

„Am luat toate pastilele, o să mor în curând, la revedere la toată lumea” spunea statusul fetei. Simone a fost găsită peste 17 ore, când poliția a forțat intrarea în locuința ei. Evenimentul ce se petrecea de Crăciun a intrat în atenția media după ce, ieri, mama fetei a pus întrebarea: de ce din cei 1.048 de „prieteni” n-a intervenit nimeni?

Cert este că statusul a primit comentarii, însă nimeni nu știe dacă femeia a apucat sau nu să vadă reacțiile. Facebook și-a exprimat tristețea după acest eveniment prin purtătorul de cuvânt și a anunțat o colaborare mai strânsă cu Samaritenii, un grup care oferă ajutor pentru sinucigași.

Cazul nu este unic. Faptul că scrisoarea de adio nu s-a mai pus pe hârtie, ci a fost postată sub formă de status e doar un efect al modernizării. Ar fi deplasată sugerarea unei vine colective, având în vedere că persoana era hotărâtă, iar „prietenii” de pe Facebook ar fi putut probabil să oprească doar pe moment fapta persoanei.

Ceea ce e tulburător la acestă știre este detașarea oamenilor față de evenimentele din viața celor de lângă ei. Evident că este greu să iei în serios un anunț de acest gen postat pe Facebook, dar nu cred că nu era nimeni care să nu-și fi pus măcar pentru o secundă întrebarea dacă persoana în cauză are de gând sau nu să facă această mișcare. Măcar cei care au comentat la status. Fiind Crăciunul, nimeni nu s-a gândit că evenimentul era destul de important pentru a face ceva, nici măcar să dea un simplu telefon la autorități.

Cazul poate fi analizat în multe feluri, văzut din multe unghiuri, interpretat și explicat. Însă cu siguranță nu vom putea face nimic pentru a alunga gustul amar și nu putem să ne întrebăm oare câți din prietenii virtuali care încet-încet iau locul celor reali, ar sări la o problemă.

Nu enervarea, nu indignarea și nici tristețea m-au lovit după ce am citit această știre, ci mai degrabă sentimentul că nu mai vreau să fac parte din lumea virtuală. Mi-am șters contul de Facebook de o lună, celalalte conturi mai demult. Nu am încă simptomele unui sevraj, așa că sper că voi rămâne neconectat. Dar dacă nu aș fi făcut asta până acum, acum m-aș gândi și eu la suicid. La suicidul conturilor virtuale.

Dacă sunteți în asentimentul meu, puteți da un click aici. Și dacă v-a plăcut articolul, v-aș invita ca în loc să dați un like, să zâmbiți. O să fim cu toții mai fericiți 🙂

Citiţi şi:

Deconectarea de telefon şi Facebook, asemănătoare cu renunţarea la fumat

Smartphone-urile sunt folosite la doar 10% din capacitate

Tinerii abandonează e-mail-ul în favoarea site-urilor de socializare

Avatar. Poate fi viaţa virtuala o alternativă la cea reală?

Foto: Flickr / English106

Sursa: Metro.co.uk

Tags:



9 comentarii

  1. Dumnezeu sa-l ierte!

    L-as intreba pe Magor Csibi, de cand s-a renuntal la cuvantul romanesc sinucidere? Suicid nu exista in limba romana!!

    • Adrian Petru Barbu on

      Dumnezeu sa te ierte pe tine stimabile Gaby!!!! Ignoranta, superficialitatea dar si mandria idioata sunt tot pacate. Sper sa ai 6 ani si sa nu fi mers pana acum la scoala….altfel este doar un alt semianalfabet al Romaniei cupretentii de carturar.

  2. SUICÍD s. n. (Livr.) Sinucidere. [Pr.: su-i-] – Din fr. suicide.
    Sursa: DEX ’98 | Adăugată de paula | Greșeală de tipar | Permalink

    SUICÍD s. n. sinucidere. (< fr. suicide)
    Sursa: MDN | Adăugată de raduborza | Greșeală de tipar | Permalink

    SUICÍD s.n. (Franțuzism) Sinucidere. [Pron. su-i-. / < fr. suicide].
    Sursa: DN | Adăugată de LauraGellner | Greșeală de tipar | Permalink

    SUICÍD s. v. omorâre, sinucidere, sinucigaș.
    Sursa: Sinonime | Adăugată de siveco | Greșeală de tipar | Permalink

  3. Magor, de ce ati inceput sa tratati subiecte de asemenea gen…Articolul, altfel conceput, a aparut si in Gandul de ieri. Intr-adevar e socant insa credeam ca TOTB se ocupa cu chestii mult mai interesante!

    • Nu prezentarea subiectului a primat aici, ci mai degrabă încercam să arăt că acest moment nu este ceva extraordinar, ci mai degrabă ceva obișnuit în viețile noastre. Să ai mii de prieteni și să te simți atât de singur încât să te sinucizi e foarte trist și poate învățăm ceva din acest caz nefericit.

      Evident că sunt chestiuni mai interesante, dar nu cred că pot să sari peste o asemenea întâmplare. Tot ce poți să faci e să tratezi subiectul cu o reținere oarecare.

      • Da intr-adevar. Eu am cont din 2008 si o sa il pastrez tocmai din cauza ca interactionez cu oamenii pe care i-am cunoscut pana in prezent si au devenit si prieteni pe FB. Nu sunt o persoana publica deci am foarte putin prieteni on-line. Majoritatea prietenilor sunt persoane cu care am interactionat in realitate. Nu o sa renunt la FB, chiar daca mi-a creat o satre de dependenta. Am umblat foarte mult in Europa cu studii ci su job, astfel ca am o gramada de prieteni, cu care mai chatuiesc din cand in cand pe fb. Un filmulet pe care ar trebui sa il postezi la articol sau la un viitor articol:

  4. A dispărut aproape complet obiectivismul jurnaliștilor, se pare. Îmi scapă cumva ceva? Este editorial? Este știre, și într-o știre primează obiectivismul. Nu interesează pe nimeni părerea ta personală asupra subiectului (ex: “Nu enervarea, nu indignarea și nici tristețea m-au lovit după ce am citit această știre, ci mai degrabă sentimentul că nu mai vreau să fac parte din lumea virtuală.”).

    Păcat dacă asta înțelegeți voi prin “think outside the box”.

  5. nu tre sa te chinui f mult ca sa vezi ca e editorial. si daca pe tine nu te intereseaza sunt milioane de alte siteuri…

  6. Cred ca cazul abordat arata semnificatii mai adanci, dar si mai intinse. Ptr. intelegere trebuie sa vedem cat este de original fenomenul, facand abstactie de accesibilitatea retelelor de socializare, a caracterului de marii dimensiunii a internetului. In sec. 19, dar indeosebi in a doua jumatate a sec. trecut, au fost relativ numeroase cazurii de sinucidere, asasinate, in lumea filmului, muzici, literaturii, artelor, muzicii etc. Deci doresc sa subliniez ca ptr. numerosi oameni, dar mai ales tineri delimitarea realului de fictiune, sa asimilam fictiunea din comoditate cu avatarul, prezinta dificultatii, deloc minore. Tot simplificat sa mergem pe scenariu de mare probabilitate, suprapuneri unor probleme de viata reala pe perceptii negativiste, subiective sau nu, ale avatarului. De aici, de undeva, este un corolar larg de atitundinii, reactii, samd. Ce doresc sa subliniez este ca interiorul, psihicul, refugiat in mare masura in virtual, numai aparent asigura confortul insului. Refugierea in virtual poate semnifica si o sensibilitate, neintelegerea celor apropiati si/sau propia lipsa de intelegere ptr. eu-ul. Doresc sa fac vorbire, in incheiere de notiunea de prieten, cred cu uzitarea acesteia, in acceptia mea este devalorizata. Prieten/prietena inseamna f.f. mult, asemanator mult cu ce a ce inseamna, tata, frate, sora. Toate cele de bine, cornel.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger