Sînt mai mulți sociopați în afaceri decît în închisori

2

În 2005,  Belinda Board și Katarina Fritzon de la University of Surrey au făcut o cercetare pentru a vedea ce anume îi diferențiază pe liderii din afaceri de ceilalți oameni, care sînt secretele personalității lor. Ce au descoperit putea fi bănuit dar acum se vedea ca la radiografie – cei mai buni afaceriști sînt sociopați.

 

Au fost analizate trei grupuri, business managers, pacienții unui spital de psihiatrie și criminali internați în spitale (sociopați dar și suferinzi de alte afecțiuni psihice). Celor trei tipuri de subiecți li s-au făcut diverse teste și rezultatul a fost că trăsăturile sociopatiei se găseau mai des la afaceriști decît la criminali – farmecul superficial, egocentrismul, persuasivitatea, lipsa de empatie, independența și focus-ul – și că diferența principală între grupuri era în aspectele antisociale ale sindromului: criminalii erau mai agresivi fizic, încălcau legea mai direct și mai clar, mai pe scurt, își controlau mai prost impulsurile.

Banii, puterea, statusul și controlul sînt ambițiile supreme ale oricărui sociopat iar companiile asta oferă. Sociopații își caută aceste recompense indiferent de cost și sînt în stare să ignore orice fel de consecințe.

De ce e greu să-i vedem așa cum sînt? În primul rînd, crimele sociopaților din afaceri sînt mai complicate decît cele ale sociopaților mai puțin stăpîni pe ei înșiși. În al doilea rînd, ne-am obișnuit să dăm alte nume, pozitive, trăsăturilor sociopatiei atunci cînd le vedem la afaceriști – le valorizăm pozitiv pentru că în mediul de afaceri ele sînt pozitive; într-un context mai larg, sînt cu totul altceva:

Toate aceste false calități sînt derivații ale sărăciei emoționale și deși pot crea avantaje în lumea afacerilor, pe o anume perioadă,în cele din urmă sînt un handicap.


2 comentarii

  1. Ce trist cum induceti lumea in eroare cu asemenea articole..
    Nu ma asteptam la asta de la voi.
    E trist, pentru ca oricum romanii si-au pierdut speranta in afaceri (datorita politicilor proate) si traiesc cu impresia ca te poti imbogato doar daca furi. Cand, de fapt, afacerile si antreprenoriatul duc la dezvoltare.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger