Singurul lup cenuşiu reapărut în Marele Canion după 75 de ani a fost împuşcat

0

În toamna anului trecut, pasionaţii de conservare a speciilor au întâmpinat cu bucurie sosirea unei femele de lup cenuşiu în Marele Canion din SUA, după ce acest animal nu mai fusese zărit în regiune din 1939. Animalul, care ar fi putut însemna şansa regenerării acestei specii în Canion, a fost însă împuşcat mortal pe 28 decembrie 2014.

 

sn-wolf

 

Lupoaica, identificată sub numărul 914F, prin intermediul unei zgarde cu unde radio, a traversat 700 de kilometri, din Wyoming până la Marele Canion. După îndelungata călătorie însă, animalul botezat de ectivişti Echo, a mai avut foarte puţin de trăit, intrând în bătaia puştii unui vânător autorizat de coioţi, care a confundat lupul cu un coiot.

Această specie a fost eliminată de oameni în Arizona la mijlocul secolului trecut, iar revenirea lupoaicei ar fi putut însemna un nou start pentru populaţiile de lupi cenuşii din zonă. Această specie este, totodată, sub protecţie federală în statele Utah şi Arizona, sub prevederile Endangered Species Act. La finalul anului trecut, animalul monitorizat a fost împuşcat, iar de curând analizele ADN au confirmat că victima a fost, într-adevăr, Echo.

Lupii au un efect indirect uriaş asupra ecosistemelor: nu doar că sunt necesari pentru reducerea populaţiei de căprioare sau de alte animale (erbivore, în special), ci schimbă în mod fundamental comportamentul erbivorelor, unde păşunează acestea şi ce regiuni ajung să evite. Astfel, copacii şi plantele încep din nou să crească în zone unde aproape dispăruseră din cauza faptului că erbivorele se hrăneau intensiv acolo, iar specii de păsări sau animale apar în regiunile unde se întâmplă această refacere a naturii. Acest fapt influenţează evoluţia întregului ecosistem dintr-o regiune, care devine mult mai plină de viaţă în doar câţiva ani – şi totul, datorită lupilor, aceşti „prădători” vânaţi şi blamaţi. În clipul de mai jos, puteţi vedea lanţul reacţiilor apărute în natură după ce lupii au fost reintroduşi în parcul american Yellowstone, după o absenţă de aproximativ 70 de ani din regiune.

 

Sursa: ILFScienceFoto: Arizona Game and Fish Dept.

Puteţi citi şi:

O familie a crescut patru lupi ca animale de companie

FOTO Bărbatul care trăieşte cu lupii

Lupul a revenit în Cehia, după un secol de absenţă

Populaţiile de lupi şi urşi îşi revin pe teritoriul Europei


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger