Singurătatea afectează sistemul imunitar

0

Nu era destul că singurătatea e un sentiment neplăcut, dar ne afectează și sistemul imunitar, arată o nouă cercetare. Se pare că oamenii singuri sunt mai predispuși la reactivarea unor viruși latenți din sistemul lor.

 

 

De asemenea, organismul oamenilor singuri are mai multe “șanse” să producă compuși inflamatorii ca răspuns la stres, un factor implicat în bolile de inimă și alte afecțiuni cronice. “Ambele exemple indică faptul că sistemul imunitar este mai slab”, spune cercetătoarea Lisa Jaremka, de la Institutul pentru Medicină Comportamentală din cadrul Facultății de Medicină de la Universitatea de Stat din Ohio.

Jaremka și colegii săi au fost interesați de legătura dintre sistemul imunitar și singurătate, întrucât a te simți deconectat social este un sentiment asociat cu o sănătate precară și cu boli cronice. Ei au găsit 200 de femei care au supraviețuit cancerului, cu o vârstă medie de 51 de ani, și 134 de persoane supraponderale, adulți de vârstă mijlocie, fără probleme speciale de sănătate.

În cadrul primului studiu, cercetătorii au analizat sângele supraviețuitoarelor de cancer, în căutarea anticorpilor pentru virușii herpesului, viruși comuni care pot rămâne latenți și fără simptome în corp. Chiar și când sunt activi, pot să nu prezinte simptome, dar pot determina producerea de anticorpi care să ajute sistemul imunitar. Un nivel ridicat de anticorpi indică un nivel ridicat de viruși. Participanții au completat, de asemenea, chestionare privind cât de conectați social se simt. Rezultatele au arătat că singurătatea vine și cu un nivel ridicat de anticorpi în organism. “Studiul indică faptul că sistemul imunitar este compromis într-un fel”, spune Jaremka.

În cadrul unui al doilea studiu, cercetătorii au măsurat proteinele inflamatorii la 144 de supraviețuitori ai cancerului, precum și la adulți sănătoși, dar supraponderali. Participanților li s-a luat o mostră de sânge și au fost apoi suspuși stresului de a susține un discurs inopinat și de a face operații matematice în minte în fața unei echipe de oameni în halate albe. Pentru a crește gradul de anxietate, oamenii în halate albe nu îi încurajau deloc pe participanți.

Rezultatele au arătat, de asemenea, că o persoană singuratică avea un nivel mai ridicat de compuși inflamatorii după discursul stresant. Inflamația cronică poate duce la boli de inimă, diabet de tip 2 și chiar tentative de sinucidere.

Partea bună a studiului este, însă, că cei care se simt apropiați de prieteni și familie au o sănătate mai bună numai datorită acestui lucru.

Sursa: LiveScience

Foto: sasstag.com


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger