Singura mină publică de diamante din lume lasă vizitatorii să păstreze tot ce găsesc

0

Parcul “Crater of Diamonds State Park” din Murfreesboro, Arkansas, SUA, este singura mină de diamante deschisă publicului din întreaga lume. Vizitatorii acesteia pot păstra şi duce acasă orice comoară găsesc.

Potrivit oficialilor parcului, peste 600 de diamante de culori şi forme variate sunt găsite de vizitatori în fiecare an. Din 1906, de când mina a fost descoperită, peste 75.000 de diamante au fost scoase la iveală, iar 19.000 dintre acestea, din 1972, de când mina a devenit un parc al statului. Oamenii de ştiinţă cred că diamantele de aici s-au format în urmă cu trei miliarde de ani, la peste 100 de kilometri adâncime în sol. Cu aproximativ 100 de milioane de ani în urmă, ele au ajuns la suprafaţă aduse de magmă, într-o erupţie vulcanică de proporţii.

stire 27 aug mina 1

Mina şi diamantele sale de suprafaţă au fost descoperite în 1906 de un fermier pe nume John Huddlestone, care, mai întâi, a dat peste două pietre sclipitoare în noroi. La o inspecţie mai atentă, a realizat că ar putea fi diamante. Un funcţionar bancar i-a oferit 50 de cenţi pentru ele, dar fermierul nu s-a lăsat păcălit. A trimis pietrele la New York, să fie analizate de un expert, care a confirmat că erau diamante: unul alb, de 3 carate şi unul galben, de 1,5 carate. Fermierul a devenit faimos. Mii de oameni veneau la Murfreesboro ca să vadă locul cu ochii lor, dar nu erau lăsaţi.

Descoperitorul minei nu era interesat de minerit, aşa că a vândut terenul unor investitori, pentru 36.000 de dolari. Cum acestora nu le-a mers afacerea prea bine, locul a primit numele “Crater of Diamonds” şi a fost deschis publicului, ani buni mai târziu, în 1952. Două decenii mai apoi, statul a cumpărat mina şi a transformat-o în parc statal. În prezent, sute de mii de vizitatori trec anual pe acolo, încercându-şi norocul şi talentul la “minerit” de diamante: scormonesc atent prin noroi, doar-doar dau peste averea mult visată. Uneori, sunt găsite diamante cu greutate, precum “Uncle Sam”, un diamant de 40 de carate, cel mai mare descoperit în SUA vreodată. Dar, totuşi, cele mai multe nestemate sunt de mărimea unui cap de chibrit. Partea bună este că pot fi luate acasă, fie şi numai ca amintire.

 

Surse şi foto: Oddity Central, Amusing PlanetArkansas.com


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger