Singapore vrea să devină prima naţiune “inteligentă” din lume

0

Orașele “inteligente”, mai exact cele dotate cu senzori și conectate la tehnologii menite să rezolve totul de la ambuteiaje la poluare, sunt proiecte greu de materializat. Cu toate acestea, scrie FastCoExist, Singapore și-a propus să devină prima națiune “inteligentă” din lume. Fiecare centimetru al țării urmează să fie conectat la tehnologie și să furnizeze constant date care să servească unor servicii tot mai bune în domenii precum sănătatea, transportul sau resursele.

 

 

Singapore colectează deja date despre sistemul de transport – oficialii știu tot timpul unde călătorește fiecare mașină prin intermediul unor dispozitive montate în interiorul autoturismelor, prin care se plătesc și taxele rutiere. Autoritățile vor însă să afle mai mult despre cum funcționează infrastructura țării și despre cum anumite sisteme ar putea funcționa împreună, atacând probleme ale viitorului precum densitatea urbană sau populația în curs de îmbătrânire. Datele legate de transport ar putea fi corelate, de exemplu, cu cele de sănătate pentru scenariul în care mașinile fără șofer i-ar duce la spital sau la medic pe pacienții în vârstă.

Recent, Singapore a făcut publice 8.000 de seturi de date guvernamentale din mai multe domenii și invită start-up-urile de pretutindeni să vină cu soluții pe care să le testeze. Guvernul lucrează la rândul său la colectarea rapidă de date despre toate sistemele posibile. “Lucrăm la ceva pe care l-am numit E3A și care reprezintă felul nostru de a privi comunicațiile în viitor: Orice și oricine, oriunde, oricând”, spune Steve Leonard, vicepreședintele Autorității de Dezvoltare Infocomm, ramura tehnologică a statului. E genul de proiect care ridică întrebări privind intimitatea: dacă totul este monitorizat, inclusiv drumurile parcurse cu mașina personală sau cele ale unui pacient la medic, există riscul evident ca aceste inormații personale să fie folosite în scopuri nepotrivite. Dar și unul care poate oferi o planificare urbană mai bună.

“O națiune inteligentă acoperă tot ce se poate imagina”, spune Leonard. “Știm că eficiența energetică e importantă, știm că sănătatea publică este importantă, tranportul, siguranța publică, toate aceste lucruri sunt importante. Și de aceea spune națiune inteligentă, nu oraș inteligent, pentru că aceea e o hartă mai mică”. Singapore ar putea fi chiar candidatul unic pentru această titulatură: are o suprafață mică (puțin peste 700 de kilometri pătrați) și este deja puternic conectat la tehnologie, iar guvernul semi-autoritarist are capacitatea de a construi rapid o asemenea infrastructură. Statul asiatic va implementa noile sisteme pe etape, colaborând cu antreprenori și start-up-uri din întreaga lume pentru găsirea unor soluții.

 

Puteți citi și:

Cele mai “inteligente” orașe din lume


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger