Simtul fin al animalelor, posibila stavila in fata cutremurelor

10

QUAKE-CHILE/

Daca geologii au resursele necesare pentru a stabili probabilitatea aparitiei unui cutremur, putand masura presiunea seismica si observa schimbarile produse in campurile magnetice, ei nu pot inca sa avertizeze in timp util comunitatile amenintate, cum ar fi cea din Chile. Ceea ce ar putea salva o gramada de vieti. In schimb, calamitatile recente intaresc teoria ca unele animale sunt inzestrate cu darul de a „simti” un cutremur iminent.

(articol preluat de pe Tree Hugger.com)

Seismologii din provincia Guangxi, China, care monitorizeaza serpi 24 de ore din 24 in cautarea oricarei miscari neobisnuite, spun ca acestia sunt cei mai sensibili la vibratiile fine ce preceda un cutremur si pot prezice un astfel de dezastru cu circa 120 de ore inainte de producerea lui, scrie Tre Hugger. Chiar inainte de un cutremur, serpii se comporta ciudat, izbindu-se in mod repetat de peretii custilor din sticla.

Potrivit unui raport publicat pe portalul Ambiente Brasil, observatiile stiintifice ce indica faptul ca animalele au darul de prevedea dezastrele nu sunt nici putine, nici noi. De exemplu, filosoful Immanuel Kant a vazut in 1775 o gramada de viermi iesind din pamant in sud-estul Spaniei. Opt zile mai tarziu, un cutremur devastator a zdruncinat Portugalia.

In 1966, orasul american Parkfield din California a fost napadit de serpi cu clopotei care misunau in gloata pe dealurile dimprejur. Doua zile mai tarziu, regiunea a fot lovita de cutremur. Chinezii iau insa foarte in serios comportamentul animalelor. In 1975, de exemplu, cand autoritatile orasului Haicheng au vazut ca fauna salbatica si animalele domestice se comporta ciudat, i-au evacuat pe cei 90.000 de locuitori. Astfel, doar 10% din populatia orasului a avut de infruntat cutremurul produs la scurt timp dupa.

La fel, in februarie 2001, un numar mare de pisici a disparut la vest de Washington, cu 12 ore inainte ca pamantul din Seattle sa se zguduie. Mai departe, cutremurul care a lovit Oceanul Indian in decembrie 2004 si tsunamiul rezultat in urma lui s-au lasat cu 285.000 de morti. Valul seismic a maturat kilometri intregi din Sri Lanka si i-a inecat pe multi dintre turistii veniti sa viziteze rezervatia ecologica din statul asiatic. Supravietuitorii si-au amintit ca, inainte de dezastru, animalele din rezervatie aveau un comportament straniu, cautandu-si adapost in zone inalte. Valul seismic nu a atins nici o necuvantatoare.

Cel mai nou exemplu: Un filmulet iesit la iveala dupa un cutremur recent produs in nordul Californiei infatiseaza un caine care sedea cuminte pe podeaua unei incaperi pana sa se ridice brusc si sa se repeada afara din camera. Cateva secunde mai tarziu se repede si cutremurul. Asa ca, mai ales in urma celor doua cutremure de mari proportii produse in ultimele trei luni – in Haiti si in Chile –, a studia in amanunt aceasta inzestrare a animalelor de a prevedea dezastre poate fi mai important ca niciodata, propune Tree Hugger.

Foto: Reuters

Tags:10 comentarii

 1. Mai devreme sau mai tarziu stiinta va descifra logica seismelor, este un sistem complex ca si meteorologia, daca se intampla este ceva real, nu SF. cutremurele nu sfideaza legile naturale sunt cauza si efect. Pt. cine are laptop sa il inscrie in reteaua care simte si trazmite in timp real cutremurele in USA, laptopul are un senzor fin, ca sa-l protejeze de socuri, acest senzor prin internet poate fi de mare folos seismologilor, Cautati pe net quake catcher network , pe pagina mai jos puteti vedea o harta cu toate laptoputile din lume inregistrate in program.

 2. Cutremurele sunt ceva inevitabil si impredictibil, cel putin in viitorul pe care putem sa ni-l imaginam acum. Singurele modalitati de limitare a consecintelor lor ar fi sa proiectam cladirile special ca sa reziste la cutremure – aici ingineria structurala mai are multe de spus, si sa nu construim orase in zone cu seismicitate ridicata. Si Conception, si San Francisco si multe alte orase mari din lume sunt situate in zone in care singurul lucru care se stie sigur este ca se va intampla din nou. In cazul asta, la ce ne mai lamentam?

 3. trebuie observat comportamentul animalelor salbatice, nu ar trebui sa facem greseala sa le tinem inchise, pt ca isi pierd treptat instinctele. simtul asta al lor este dezvoltat in milioane de ani de evolutie si exprima o probabilitate si nu neaparat o predictibilitate mult mai mare (matematica) decat intentiile de modele matematice actuale, care se dovedesc in cele mai multe cazuri simple speculatii. in alta ordine de idei, nu cred ca putem muta comunitati intregi de oameni de frica seismelor, dar poate ar fi cazul sa nu ne mai jucam cu inaltimea cladirilor doar pt ca iese din calcule ca ar rezista. in bucuresti n-as face un bloc mai inalt de 10 etaje, caci si daca rezista, pagubele sunt mari la etaje superioare datorita sagetii pe care acesta o are la seism, deci chiar daca nu se daranma, se misca mobila, se sparg tevi de de gaz, etc, si asta produce pagube si victime colaterale.

 4. Dragii mosului, nu va bateti joc de meseria de jurnalist, fie si online. Erau de ajuns 2 cautari pe google ca sa evitati 2 erori elementare:
  1. Kant n-a iesit niciodata din tara lui, deci n-avea cum sa ajunga in Spania.
  2. Marele cutremur de la Lisabona a avut loc la 1 noiembrie 1755.

 5. Aratati-i clipul si idiotului de Marmureanu de la fizica pamantului ca zicea ca animalele nu pot prevedea cutremurele. E un mare taietor de frunza la caini ca si Mechinichopschi ala de la Institutul Alimentelor. Astea doua institutii + Militia sunt cel putin pe dinafara si mai iau si o gramada de bani la salariu, sporuri de ecran, antene, zambet…

 6. Acest blog (sau ce o fi) TOTB e de groaza. Acum vine cu niste teorii absolut imbecile: cica animalele pot prevedea cutremurele. Nu pot prevedea nimic, s-a dovedit de atitea ori. Le doare in coada pe animale, mor ca si oamenii la cutremure. Nu mai colportati timpenii.

 7. Nimic nou sub soare. Citiţi vă rog cartea “Animalele şi cutremurele de pămînt”, de Pavel Iustinovici Marikovski, Academia de Ştiinţe a R.S.S. Kazahe, Institutul de Zoologie, traducere din limba rusă de Oleg Crămănescu, apărută la Editura Tehnică în anul 1988, în seria “Tehnica la zi”, din cadrul colecţiei “Ştiinţa şi tehnica pentru toţi”.
  Eu am citit-o când a apărut, acum am luat-o din nou împrumut de la cineva, o voi scana şi pune pe net. Din păcate este tipar slab şi hârtie îngălbenită, aşa că la trecerea prin OCR vor fi multe erori care vor trebui corectate manual, dar când voi reuşi să o fac o voi încărca pe Scribd.

  • [admin]
   Intreba tu pe cie care au amintiri si pot povesti ce s-a inampla inainte de cutremurul din 77 in zona Urziceniuli de ex, ca de acolo am avut ceva relatari.
   Galbenul hartiei “iese” cu un scanner bun (nu trecannd in BW).

 8. La toate centrele de seismologie din lume sunt sute de animale tinute in captivitate pentru le studia comportamentul. Japonezii au studiat cel mai mult, ei au si ce mai mare activitate seismica si atunci le pot testa mai bine. Asta este o teorie veche de zeci de ani. Din pacate nu a dat nici un fel de roade. 🙁

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger