Sigourney Weaver nu mai lupta cu extraterestrii, ci cu acidificarea oceanelor

0

De „Ziua Pamantului”, actrita americana care s-a batut cu extrateresti in seria „Alien” si a jucat rolul unei activiste de mediu in recentul „Avatar” a pledat in fata Congresului american pentru intensificarea luptei impotriva acidificarii oceanelor. Weaver si-a sustinut discursul in aceeasi zi in care Academia Nationala de Stiinte din SUA a lansat un raport in care sustine ca structura chimica a oceanelor se schimba cu o viteza si o amplitudine fara precedent din cauza dioxidului de carbon absorbit din atmosfera, ce duce la sporirea aciditatii oceanelor.

„Am avut de-a face cu destul de mult science fiction incat sa-mi dau seama ca Pamantul va supravietui in fata unor scenarii de cosmar”, a spus Sigourney Weaver in fata Congresului american, in cadrul unei dezbateri pe marginea acidificarii oceanelor, scrie AFP. „Dar acolo e vorba de entertainment. Acest fenomen (acidificarea oceanelor) este real si noi, ca cetateni, trebuie sa actionam acum pentru a ne putea privi copiii in ochi peste 20 de ani si a le spune ca am facut ce a trebuit cand a trebuit”.

Actrita in varsta de 60 de ani a luat cuvantul alaturi de un pescar, un scafandru si doi oameni de stiinta. „Acidificarea schimba structura chimica a oceanelor la o scara si cu o amplitudine nemaiintalnite in ultimele milioane de ani si ne asteptam sa afecteze dezvoltarea si supravietuirea unei mari varietati de organisme marine”, s-a pronuntat cercetatorul James Barry, de la Monterey Bay Aquarium Research Institute din California.

Aceasta este de fapt si concluzia unui studiu lansat joi, de „Ziua Pamantului”, de Academia Nationala de Stiinta din SUA, care pune fenomenul pe seama emisiilor cu dioxid de carbon generate de oameni. CO2-ul absorbit din atmosfera se dizolva in apa oceanelor si se transforma in acid carbonic, care duce la scaderea concentratiei de carbonat de calciu, printre altele, necesar coralilor si altor vietati marine pentru formarea cochiliilor si a scheletelor.

„Oamenii de stiinta se tem ca mult organisme nu vor supravietui unei schimbari atat de mari in structura chimica a oceanelor. Iar o parte din aceste organisme – planctonuri sau corali, de exemplu – sunt piatra de temelie a retelei de hrana din oceane”, a spus Sigourney Weaver. „In prezent, oceanele au un grad de aciditate cu 30% mai ridicat decat in vremurile preindustriale. Daca vom continua sa ardem combustibili fosili in ritmul de acum, vom dubla nivelul de aciditate al oceanelor pana la sfarsitul secolului”.

Foto: Reuters

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger