Sierra Leone a înființat un parc național de 71.000 de hectare pentru protejarea biodiversității

0

Cunoscută drept una dintre cele mai sărac țări ale continentului african (deși resursele sale naturale o fac ținta unor exploatări intense – aur, diamante – de multe ori ilegale), Sierra Leone găsește modalități de protejare a naturii: autoritățile au anunțat înființarea parcului național Gola Rainforest (GRNP). Scopul acestuia este de a proteja o zonă împădurită care este habitat al cimpanzeilor, al hipopotamilor pitici și al sutelor de specii rare de păsări din regiune.

 

Parcul se întinde pe o suprafață de 71.000 de hectare, în zona sud-estică a statului african, lângă granița cu Liberia. Până în prezent, regiunea (Gola) era rezervație forestieră, dar a avut mult de suferit din cauza tăierilor ilegale de copaci și a mineritului. Gola cuprinde o importantă parte din pădurile Upper Guinean (o eco-zonă aflată pe lista WWF printre cele 200 a căror conservare este imperioasă). Aici se găsesc 327 de specii de păsări, 518 specii de fluturi și 44 de specii de mamifere. Totodată, Gola este casa celei mai largi populații din lume de hipopotami pitici (specie considerată în pericol de dispariție) și a peste 300 de specii de cimpanzei.

Acțiunea autorităților este privită drept curajoasă și progresivă de către organizațiile de mediu. Reprezentanții acestora felicită Sierra Leone pentru decizia de a reduce, astfel, emisiile de carbon și de a proteja unicitatea vieții sălbatice dintre granițele sale. ONG-urile de mediu speră ca și alte țări (africane și nu numai) să urmeze exemplul dat de Sierra Leone. Ernest Bai Koroma, președintele acestei țări, cel care a anunțat înființarea parcului, speră ca măsura luată să poată fi cuantificată în cadrul programului REDD+, aflat în discuție la summit-ul pe mediu de la Durban. Astfel, prin activarea acestui program, Sierra Leone ar putea beneficia de fonduri internaționale pentru sprijinirea comunităților sale sărace, fonduri primite pentru conservarea pădurilor și oprirea tăierilor abuzive, respectiv reducerea emisiilor de carbon.

 

Sursa: Mongabay News
Foto: IBREAM.org / Hipopotami pitici

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger