Și totuși, e timpul să decriminalizăm pirateria pe internet?

2

Chiar dacă, din fericire, România are cel mai rapid Internet din lum, după Coreea de Sud, astfel încât ajung oamenii să se întrebe cum naiba este posibil așa ceva, și chiar dacă, tot din fericire, încă bucurăm din plin de cultura sharing-ului, în alte capitale apropiate nouă, dacă tragi un film de pe net (în cazul în care viteza îți permite), te poți trezi cu poliția la ușă.

 cispa_freedom

 

A devenit deja celebru cazul unei fetițe de nouă ani din Finlanda, căreia i-a fost confiscat laptopul personalizat cu abțibilde Winnie the Poohpentru simplul fapt că descărcase de pe net ultimul album al formației sale preferate. Părinții s-au trezit la ora 8 dimineața cu poliția la ușă, pornită într-o cruciadă justițiară împotriva tuturor care nu se supun regulilor pieței impuse de mai marii industriei divertismentului, iar ”arma” fetiței a fost imediat ”neutralizată.” La dezbaterea de săptămâna asta, ne întrebăm, alături de prietenii de la Closer 2 Oxford, dacă nu cumva ceea ce numim ”piraterie” ar trebui decriminalizat. Astfel, am putea evita cel puțin anumite contradicții, cum ar fi, de pildă, tot cazul Finlandei, unde accesul la Internet este considerat deja un drept fundamental al omului.

 

Pirateria i-a ajutat pe români să-și dezvolte capacitatea creativă

images

de Alina C. Gavra

 

Pirateria online “a ajutat generaţia tânără să descopere computerele… să lanseze dezvoltarea industriei IT… şi i-a ajutat pe români să-şi dezvolte capacitatea creativă” – Traian Băsescu (2007).

Ampla mișcare provocată anul trecut de semnarea ACTA de către UE, SUA, Canada și alte state este cu siguranța cel mai important ingredient ce a contribuit la interesul față de moțiunea actuală. Controversa acesteia este dată de conflictul ce apare între dreptul la liberă exprimare și informare al indivizilor pe de o parte și dreptul de proprietate intelectuală (copyright), al companiilor în special, pe de altă parte.

Decriminalizarea (en Decriminalization) reprezintă reducerea sau abolirea penalităților criminale,cu posibilitatea de a aplica unele amenzi pe baza unor reglementări stabilite. Decriminalizarea reflectă schimbări în perspectivele sociale și morale, atunci când societatea nu mai consideră un act ca fiind dăunător,acesta nu ar trebui să mai fie criminalizat. Pirateria pe internet reprezintă duplicarea și distribuția ilegală a materialului protejat de drepturi de autor de pe internet.

În susținerea cazului afirmator vom arăta că pirateria pe internet nu reprezintă o amenințare atât de mare – această imagine fiind promovată de mari companii strict pentru profit financiar- ci reprezintă de fapt un construct social. Mai mult, vom arăta că aceasta are chiar beneficii pentru unii artiști și de asemenea pentru libera circulație a informației

1. În primul rând creșterea nivelului pirateriei online poate fi explicată prin analizarea unor schimbări socio-economice, culturale, politice și tehnologice.

Datorită răspândirii ideologiilor, stilului de viață, aspirațiilor și valorilor occidentale în general , ale SUA în particular, înregistrăm o creștere ai cererii de produse  hollywoodiene în rândul țărilor Asiei de Est și a fostelor state sovietice; concomitent crescând și prețul acestor produse care va depăși puterea de cumpărare a unei părți din noile piețe de desfacere. De exemplu ministrul Malaysian pentru comerț intern și afaceri de consum)  a amenințat cu folosirea Legii de Control a Prețurilor (Price Control Act) dacă industra media nu reduce prețul bunurilor media. De asemenea, în ultimii ani au avut loc schimbări uriașe în regimul legii copyright-ului în mare parte datorate presiunii exercitate de SUA prin intermediul procesului ”Special 301” și al Acordului TRIPS asupra țărilor partenere în schimburile economice în vederea  implementării de măsuri mai drastice împotriva furtului de proprietate intelectuală, ceea ce a dus la creșterea ”pe hârtie” a cazurilor de contrafacere deși până atunci acestea nu erau considerate a fi ilicite.Chiar numirea, mai ales în discursul industriilor de copyright, pirateriei pe internet a fi o ”crimă”, conține o greutate simbolică datorită asocierii nefericite cu crima organizată, cu Mafia sau terorismul.

2. Pirateria pe internet are efecte pozitive în special pentru artiștii mici.

Deși în general este prezentată ca având doar efecte negative este dovedit faptul că aceasta are și efecte pozitive, în special la artiștii mici deoarece atunci când s-au lansat programele de piratat, precum Napster, a apărut și o creștere în vânzarea CD-urilor, în special datorită expunerii pe care descărcatul ilegal de materiale a adus-o artiștilor mai mici. Dar ce exemplu mai bun putem da pentru a demonstra efectul pozitiv al acestui fenomen decât citându-l pe unul din cei mai renumiți scriitori contemporani, Paulo Coleho, care recunoaște că după ce i-au fost piratate cărțile și postate pe situri precum Pirate Bay a observat o creștere în vânzări, chiar el încurajând oamenii să îi pirateze cărțile.

3. În final, considerăm că principiul libertății la informare trebuie menținut cu orice preț.

În secolul XXI, în plină Eră Digitală, este clar faptul că internetul este o sursă majoră de informare. Ideea inițială din spatele creării acestui spațiu comun, accesibil în principiu tuturor, a fost cea de împărtășire a informației, iar sub egida de “piraterie on-line” acest acces poate fi restricționat, transformând internetul într-o spațiu în care se joacă după regulile dure ale pieței de consum, unde inechitatea socială, favorizarea celor bogați și suprimarea celor săraci, distruge orice urmă de acces echitabil la informație.

În virtutea celor prezentate, menținem cu hotărâre faptul că Internetul trebuie decriminalizat, recunoscând importanța menținerii acestuia ca spațiu deschis de comunicare și transmitere de informație.

 

Decriminalizarea, cea mai mare eroare

images (1)

de Bogdan Gliga

Niciunde, niciodată şi sub nicio formă nu ar trebui să decriminalizam pirateria online, întrucât vom suferi de dezavantaje majore, iar toate avantajele aduse de echipa afirmatoare nu rămân în picioare.
La nivelul primului argument, ni se prezintă o creştere a nivelului pirateriei online şi cauzele ale acestui lucru ca fiind anumite acţiuni diplomatice şi ameninţări din partea guvenului Malaysian. În primul rând, nu vedem mecanismul logic şi raţionamentul prin care de la anumite declaraţii se ajunge la o creştere a pirateriei, în principal fiindcă acest mecanism nu există. Mai mult, nu vedem de ce e nociv această tendinţă de a înăspri legile asupra copyright-ului din partea SUA, deci aşteptăm clarificări şi la acest nivel.
 În al doilea rând, echipa afirmatoare vrea să arate că aceşti “piraţi online” sunt doar victimele sistemului, întrucât marile corporaţii jonglează cu aceste preţuri. Total fals. Pirateria online a crescut datorită faptului că e mult mai comod să downlodezi un film decât să îl cumperi, iar legile nu sunt destul de aspre încât să îi sperie. Astfel, vina cade în totalitate asupra consumatorilor.
La nivelul celui de-al doilea argument, am fost puţin surprinşi văzând că până şi echipa afirmatoare recunoaşte că în general efectele pirateriei sunt nocive, însă este de părere că doar datorită unor avantaje minuscule ar trebui decriminalizata. Din nou fals, întrucât o problemă trebuie analizată balansând avantajele aduse cu dezavantajele.
Dacă e să vorbim de dezavantaje, conform Institutului pentru Inovaţie politică, doar în SUA, se pierd 12,5 miliarde $ datorită pirateriei online, suma colosală care ar putea să nu fie pierdută.
Dacă e să vorbim de presupusele avantaje aduse de echipa afirmatoare, şi acelea rămân în picioare în lumea noastră. Dacă într-adevăr vor exista artişti care vor dori să lase o parte din muzica lor gratuită, pentru a-şi face publicitate, le vom permite să facă acel lucru. Însă, nu vedem de ce ar trebui să obligăm toţi artiştii, indiferent de dorinţa lor, să îşi pună muzica gratis pe internet.
Contraargumentând cel de-al treilea argument, spunem că dreptul la informare nu este încălcat sub nicio formă. El ar fi încălcat, doar dacă individului nu i s-ar permite sub nicio formă să se informeze, însă întrucât el are posibilitatea să cumpere acele filme şi să se informeze, lui îi este respectat acest drept. Mai mult, nu vedem de ce e rău că piaţa online e regulată de principiile pieţei libere, întrucât nu ni s-a prezentat niciun dezavantaj la acest nivel. Spunem că e benefic acest fapt, deoarece aceste reguli sunt singurele reguli echitabile, singurele reguli pe care se bazează societatea liberală. Făcând o analogie, echipa adversă susţine că datorită faptului că fiecare are dreptul să mănânce, ar trebui să furăm din magazine mâncarea, întrucât prin faptul că e pus un preţ pe pâine ni se încalcă acest drept.  Astfel, nu vedem de ce ne-am ghida societatea după o astfel de mentalitate.
Cazul Negator
1)      Criminalitate
În primul rând, echipa negatoare crede că tu ca şi stat, ai datorită de a pedepsi toate tranzacţiile neligitime şi de asigura egalitate şi dreptate în societate. O tranzacţie poate fi făcută doar momentul în care ambele părţi se pun de acord cu termenii schimbului, deci doar în acel moment putem să permitem acelei tranzacţii să aibă loc.
În al doilea rând, pirateria online este exemplul perfect de tranzatie nelegitimă, întrucât în esenţă tu beneficiezi, fără să ai vreun drept, de muncă altui individ din societate, fără ca el să fie de accord,. Tu practic, decriminaliand pirateria online îi dai dreptul individului să fure tot ce a realizat artistul respectiv, uitând complet de principiile unui schimb corect.
În al treilea rând, având în vedere că pirateria online este o crimă, ea cu siguranţă trebuie pedepsită. Mai mult, noi ca şi stat trebuie să fim constanţi în acţiunile noastre, astfel, dacă pedepsim furtul de cd-uri dintr-un magazin de muzică, nu vedem de ce nu am pedepsi furtul de cd-uri de pe internet. Provocăm astfel echipa afirmatore să ne zică care este principala diferenţa între aceste două cazuri, astfel încât această măsură să fie justificată.
 2 ) Efecte pe termen lung
Din nefericire, exact cum acest fenomen de piraterie online creşte vertiginos, la fel scad şi încasările industriei muzicale, întrucât încasările globale au scăzut cu 8% în 2007, conform Federaţiei Internaţionale a Industriei Fonografice. De asemenea, vina este aruncată în proporţie de 70% asupra pirateriei online.
În acest caz, pe viitor se va crea un precedent. Credem că viitori artisiti nu vor dori să intre pe piaţa muzicală, întrucât în momentul decriminalizării pirateriei nu vor avea nicio siguranţă că vor avea veniturile aşteptate. Având în vedere că majoritatea încasărilor vin din CD-uri, iar oamenii vor putea să downlodeze gratuit absolut fiecare melodie, întrucât şi în momentul actual pentru fiecare melodie cumpărată altele 20 sunt furate, conform BigChampagne, nu vedem de ce artiştii îşi vor mai asuma acest risc de a intra într-un mediu în care este legal să fi jefuit.
În concluzie, acest lucru este incredibil de important întrucât încet,încet vom pierde una din cele mai importante medii sociale şi culturale, din cauza implementării unei legi nonsensice.
Aceste argumente sunt doar primele pledoarii din cadrul meciului câștigător din cadrul dezbaterii organizate pe această temă de Closer 2 OxfordAici puteți urmări toate meciurile din cadrul dezbaterii.

2 comentarii

  1. Pingback: BETA: Cenzură pe internet? | my multimedia blog

  2. Credem că viitori artisiti nu vor dori să intre pe piaţa muzicală, întrucât în momentul decriminalizării pirateriei nu vor avea nicio siguranţă că vor avea veniturile aşteptate.

    1. Cine e acel “credem?” – sunteti reprezentatul unei multimi sau aveti doar o parere?

    2. Artistii nu vor dori sa intre pe piata muzicala? Ne insulti inteligenta si a noastra si a lor.

    3. Veniturile asteptate? Ce procent incasaseaza artistul din veniturile pt arta lui? Ai curaj sa dai cifra exacta?

    Pe langa faptul ca pirateria e cel mai bun critic de arta ( care ne protejeaza de arta de tot rasul si de jaful financiar ascuns in spatele artei de marile trusturi musicale, de filme si etc.) as dori sa-l informez pe musiu Bogdan Gliga ca nu am cumparat niciodata ceva cultural fara sa am idee de ce contine, iar mojoriatea informatiilor despre calitatea artistica o afli cel mai bine din piraterie. Singurul adevar despre arta este, cu cat esti mai piratat cu atat esti mai valoros. Cine sustine altfel se gandeste numai la ban.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger