Și tații au depresie postnatală

0

Una din șapte mame are depresie postnatală, dar potrivit Institutului Fatherhood și unul din zece bărbați suferă de această afecțiune atât înainte, cât și după naștere.

Vârful depresiei pentru tați se pare că este undeva între trei și șase luni după nașterea copilului. Ca și femeile, ei se luptă cu schimbările majore pe care le aduce nașterea copilului. “Hormoniii, lipsa somnului, responsabilitatea crescută și stresul mai mare se aplică bărbaților în aceeași măsură ca și femeilor”, spune cercetătoarea Adrienne Burgess. În plus, dacă partenera este deprimată, tatăl are cu atât mai multe șanse să se deprime și el.

Dar depresia tatălui apare din timpul sarcinii, când relația se schimbă deja. Tații se simt excluși întimp ce partenera își concentrează atenția asupra copilului. Femeile în această perioadă au tendința să-și critice partenerul și să preia controlul, subminând puterea bărbatului.

Într-un final, bărbatul va înceta să își ofere ajutorul și se va ajunge la probleme de comunicare. De asemenea, bărbații sunt afectați de faptul că paternitatea nu este recunoscută ca un eveniment care schimbă viața atât de mult viața ca maternitatea.

Diferența dintre cele două sexe este că mamele se întristează din cauza depresiei, iar tații se enervează.

Cercetarea mai indică faptul că și copii au tendința să fie mai afectați emoțional în familiile în care tații suferă de depresie, iar impactul poate ajunge până la vârsta de 11 ani.

Medicii recomandă consiliere, terapie, masaj, reflexoterapie, odihnă și o alimentație corectă pentru combaterea depresiei.

Foto: Flickr / KellyB

Sursa: BBC

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger