Şi roboţii simt furie

1

Producătorii de roboți din zilele noastre sunt toți concentrați pe crearea de mașinării informatice nemuritoare care arată bine și sunt grațioase; fie ca Domnul să binecuvânteze nostalgia Universității de Știință din Tokyo , pentru că dat naștere la SAYA, recepționista de serviciu, un fel de Mike Myers animatronic. Poate că designul ei final a fost inevitabil, având în vedere că s-a început să se lucreze la ea în 1993 și a fost terminată abia recent. Modul în care arată și styling-ul au fost create de un tip care își câștigă existența din fabricarea de păpuși gonflabile.

de Maria Ahlgren

Am apucat s-o vedem și pe SAYA 2.0 puțin, care a fost concepută să arate ca fosta prietenă a inginerului ei, ceea ce este chiar mai înfricoșător decât modul în care arată acum. Cu un vocabular de 300 de cuvinte care poate fi configurat în 700 de expresii, ea vorbește prin intermediul unor boxe din sâni.

Dar nu spuneți nimic despre asta– sau nimic necuviincios, în orice caz –sau o să-și schimonosească fața ca un pitbull și-o să-ți arate ea ție. Prietena noastră Maria Ahlgren a descoperit lucrul ăsta când a vizitat-o pe SAYA la ea acasă, în Japonia.

Creatorul SAYA, Dr. Hiroshi Kobayashi, are vești proaste: niciun om din ziua de azi nu va cunoaște vreodată un robot comunicativ. AI autonome nu există în ziua de azi, spune el – toți roboții au nevoie de pre-programare și combinarea funcțiilor roboților industriali cu un IQ de tip uman e un lucru complicat. Chiar și pentru un tip ca el, care o are pe CV nu doar pe SAYA ci și un dispozitiv de deplasare pentru oamenii care și-au pierdut aproape toate funcțiile motorii. De asemenea, el e omul care a creat faimosul “costum de mușchi” care poate transforma și cel mai firfiriu ins într-un bărbat viril. Așa că, dacă vrem să vorbim cu un robot, practic suntem blocați în a vorbi cu mintea creatorului său. Pentru a afla mai multe despre asta, i-aș spune ceva în japoneză Sayei, iar apoi ea ar răspunde, scoțând sunete mici și dulcege și strâmbând din nas la momentul potrivit.

Foto: Melania Magassa

Traducere: Iris Opriş

Acest text a fost preluat de pe site-ul partener Vice România. Puteţi citi varianta integrală aici.

 

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: TOTB.ro - În căutarea omului bionic » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger