Și maimuțele, ca oamenii, fac alegeri proaste și le regretă

0

Oamenii au tendința să creadă că sunt singurele ființe capabile de regret, un sentiment cheie care ne împiedică să facem aceleași greșeli. Un nou studiu arată, însă, că și maimuțele se întristează din cauza aceluiași sentiment de dezamăgire, cel puțin când pierd la piatră, hârtie, foarfecă.

Cercetătorii de la Yale au învățat primatele să joace o versiune modificată a jocului. Când cîștigau, maimuțele primeau un pahar mare de suc. Dacă maimuțele și cercetătorii ieșeau la egalitate, primatele primeau un pahar de suc mai mic, iar dacă pierdeau nu primeau nimic. Acestea din urmă arătau regret din cauza alegerii greșite, spune Daeyeol Lee, profesor de neuroștiințe.

De fiecare dată când o maimuță pierdea, era foarte probabil ca în runda următoare să facă gestul pe care trebuie să-l facă anterior. De exemplu, dacă piatra cercetătorului câștiga în fața foarfecei maimuței, în a doua tură maimuța avea tendința de a folosi piatra. Acest lucru sugerează că maimuța este în stare să analizeze rezultatele anterioare și să-și imagineze un rezultat diferit.

În al doilea experiment, cercetătorii au înregistrat activitatea neurală a animalelor în timpul jocului. Când acestea pierdeau, activitatea în două regiuni ale creierului asociate cu componentele raționale și emoționale ale regretului creștea.

Cercetătorii speră ca rezultele să ajute la tratarea pacienților care suferă de regret patologic, precum boli mintale care duc pacienții la obsesii cu privire la deciziile din trecut. “Regretul ne ajută în mare parte din timp, servindu-ne la a recunoaște alegerile care au dus la rezultate proaste, dar uneori regretul poate fi dăunător”, spun aceștia.

Foto: Flickr / emifaulk

Sursa: Time

Citiți și:

Molly, urangutanul artist, a murit la 59 de ani

Oamenii imbatranesc si mor in acelasi ritm ca primatele

Oile, cele mai ascutite minti din “ograda”

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger