Şi maimuţele adoră umorul ieftin

1

Vă amuză să vedeţi cum cineva alunecă pe o coajă de banană? Şi maimuţele se distrează din acelaşi motiv. O nouă cercetare asupra râsului arată că maimuţele apreciază umorul ieftin, numit uneori şi infantil.

 

 

Cercetarea urmăreşte să explice originile râsului şi aspectele sociale ale acestui tip de comportament. „Umorul provenit din limbaj, umorul purtat de glumele spuse, vorbite, este categoric specific omului şi unic. Însă farsele jucate unui semen sau distracţia provocată de ghinionul vreunui semen, precum o situaţie de tipul celei cu coaja de banană, se pare că provoacă amuzament maimuţelor, dar vorbim de observaţii aleatorii”, a explicat Robin Dunbar, co-autor al studiului.

„Râsul uman provine din vocalizele de invitare la joacă din vremuri străvechi. În cazul maimuţelor, comportamentul este apropiat acestui râs uman, chiar şi în cazul exemplarelor adulte, mature. Se poate aprecia că oamenii au preluat vocalizele de joacă ale maimuţelor şi le-au reglat şi le-au crescut frecvenţa în uz”, mai spune Dunbar. Râsul uman are, încă, o caracteristică animalică, în sensul că implică o serie de cicluri de a inspira – a expira foarte rapide, comparabile cu alte sunete scoase de primate, plus că este mai puternic, în volum, decât vorbirea şi, totodată, la fel ca şi căscatul, este contagios.

Citiţi mai multe detalii pe Discovery News.

 

Sursa: ENN

Foto: Discovery News


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger