Și copacii bătrâni au un rost pe lume

0

Cu cât sunt mai bătrâni copacii, cu atât sunt mai căutați de către păsări și diferite specii de animale pentru a-și face cuiburile în ei. Autorii unui studiu despre acest fenomen atrag, astfel, atenția asupra importanței păstrării copacilor ajunși la vârste venerabile: peste 1.000 de specii de păsări și animale depind de copacii bătrâni, în care găsesc scorburile perfecte pentru a-și construi căminul.

 

Concluzia aparține unui studiu numit ”Frontiere în ecologie și mediu”, realizat de specialiști ai Universității British Columbia. ”Cele mai multe specii de copaci trebuie să ajungă măcar la vârsta de 100 de ani pentru ca în ei să înceapă să se formeze scorburi și chiar la câteva sute de ani pentru ca scorburile să fie suficient de adânci sau încăpătoare pentru a deveni căminele unor păsări ori animale”, explică Kathy Martin, profesor co-autor în acest studiu.

Problema este că acești copaci bătrâni sunt primii pe lista de tăiere a companiilor care se ocupă cu această activitate. Politicile de protejare se referă mai ales la copaci mai tineri și lasă drum liber tăierilor de copaci bătrâni, ignorând faptul că aceștia sunt extrem de necesari pentru existența atâtor specii de păsări și animale. Spre exemplu, sunt dependente de scorburile copacilor vârstnici specii precum diverse păsări cântătoare, bufnițe, papagali, veverițe, oposumi, anumiți șerpi, amfibieni și multe insecte. Studiul mai arată că 75% dintre speciile care își fac cuiburi în copaci (pe patru continente – America de Sud, Asia, Australia si Europa) depind de scorburile formate de-a lungul sutelor de ani de viață a copacilor.

În cazul Americii de Nord, situația este puțin diferită: pe acest continent, animalele depind, acum, aproape în întregime, de ciocănitori care să ”găurească” copacii și, astfel, să apară scorburile necesare formării unui cămin. ”Este extrem de important să recunoaștem valoarea acestor copaci bătrâni, peste tot în lume și să asigurăm supraviețuirea unei rezerve importante de astfel de arbori, în special în zona de pădure tropicală, unde scorburile formate în decenii rezistă multă vreme și sunt casa perfectă pentru viața sălbatică de aici”, a mai spus Martin.

 

Sursa: Mongabay

Foto: Tiffany Roufs


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger