Şi cangurii sunt stângaci

0

O cercetare publicată recent în revista Current Biology susţine că şi cangurii sunt stângaci; capacitatea de a folosi mai degrabă o mână decât cealaltă era considerată o caracteristică specifică primatelor, dar se pare că această “exclusivitate” nu mai stă în picioare, spun oamenii de ştiinţă, conform Discovery News.

 

 

“Am descoperit că, în general, în cazul speciilor bipede, există o preferinţă pentru utilizarea mâinii stângi, nu a celei drepte. Conform criteriilor de analiză aplicate primatelor, cangurii au întrunit cel mai mare punctaj, în acest sens”, explică Yegor Malashichev, coordonatorul proiectului de cercetare, cercetător la Universitatea de Stat Saint Petersburg din Rusia. Alături de echipa lui, a observat, la cangurii sălbatici, că aceştia au o înclinaţie naturală pentru folosirea mâinii stângi, în special la anumite acţiuni, cum ar fi scărpinatul nasului, culesul funzelor sau aplecarea unor crengi de copaci.

Cangurii studiaţi au fost selectaţi din mai multe locuri din Tazmania şi Australia; termenul “mână” este corect folosit în cazul acestor animale, deoarece cangurii au cinci degete, ceea ce le face membrul asemănător celui uman (doar că ei au gheare lungi în loc de unghii). Unele specii de canguri s-au dovedit mai abile decât altele la capitolul utilizarea mâinii stângi; cercetătorii susţin că au remarcat că mâna stângă era preferată pentru acţiuni de fineţe, pe când cea dreaptă, pentru acţiuni care necesitau mai multă forţă fizică. Descoperirea este importantă deoarece, până acum, ştiinţa a susţinut că acestor mamifere le lipseşte circuitul neuronal (prezent la alte specii) care leagă emisferele stângă şi dreaptă ale creierului.

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: Discovery News

 

Puteţi citi şi:

FOTO Viaţa într-un sanctuar pentru pui de cangur orfani

Sute de fermieri indieni redau naturii satele în care locuiau, ca să ajute la refacerea vieţii sălbatice


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger