Shell şi-a asumat răspunderea pentru scurgerile de petrol din Nigeria

2

Pe compania petrolieră olandeză o aşteaptă o notă de plată de sute de milioane de dolari după ce şi-a asumat responsabilitatea pentru cele două surgeri masive de petrol care au devastat o comunitate nigeriană de 69.000 de suflete şi care ar necesita 20 de ani de curăţare.

Experţii care au studiat înregistrările video din localitatea Bodo, regiunea Ogoniland, spun că cele două scurgeri nigeriene (2008) ar putea fi la fel de mari precum dezastrul Exxon Valdez din Alaska (1989), când circa 38 de milioane de litri de petrol au distrus linia de coastă. Shell susţinea până acum că mai puţin de 150.000 de litri de petrol s-au vărsat în Nigeria. Documentele vizionate de The Guardian arată că în urma unui proces care a avut loc în Londra, compania petrolieră şi-a asumat responsabilitatea pentru fisurile din cele două conducte care pompează 120.000 de barili de petrol pe zi în cadrul comunităţii nigeriene. Dezastrul început în 2008 a vânturat o reţea de pâraie de 20 de kilometri de care Bodo şi alte 30 de aşezări mai mici depindeau în materie de hrană, apă şi combustibil.

Shell nu a făcut nici o încercare de a aduna petrolul infiltrat în pânza freatică şi în solul destinat agriculturii. În doi ani, compania nu a oferit mai mult de 4.000 de euro, bani însoţiţi de 50 de saci de orez, 50 de saci de fasole şi câteva cutii de zahăr, roşii şi ulei de arahide – ajutoare pe care liderii din Bodo le-au luat ca pe o insultă şi o provocare. Asumarea responsabilităţii a venit în urma procesului mai sus amintit, intentat de compania de avocatură ce reprezenta comunitatea ivoriană care a suferit probleme de sănătate în urma deversării de deşeuri toxice de către o navă închiriată companiei petroliere Trafigura în 2006. Având în vedere că Shell este responsabilă pentru trei scurgeri de petrol pe zi în Delta Nigerului (dând vina pe sabotori), multe alte comunităţi sărace ar putea da compania în judecată.

Potrivit Amnesty International, peste 13 milioane de barili de petrol s-ar fi vărsat în Delta Nigerului din 1956, de două ori mai mult decât cantitatea deversată în urma dezastrului BP de anul trecut. În ceea ce priveşte localitatea Bodo, potrivit estimărilor experţilor, Shell ar urma să plătească 100 de milioane de dolari pentru a o restaura.

Sursa: The Guardian

Foto: Captură Youtube

 


2 comentarii

  1. Pingback: Vállalta a felelősséget a Shell két nigériai olajömlésért » Think Outside The Box

  2. Pingback: ONU: Igienizarea Deltei Nigerului va dura 30 de ani

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger