Compania olandeză a anunţat miercuri, 21 decembrie, că în jur de 40.000 de barili de ţiţei s-au deversat la 120 km de coasta Deltei Nigerului în timp ce erau transportaţi dintr-o platformă petrolieră plutitoare într-un vas petrolier. Imaginile obţinute prin satelit de monitorii independenţi de la Skytruth sugerează o scurgere lungă de 70 km şi împrăştiată pe 923 km pătraţi.
Organizaţiile nigeriene pentru drepturile omului spun însă că nu se poate avea încredere în cifrele furnizate de Shell şi în eforturile de curăţare şi diminuare a riscurilor anunţate de compania olandeză, având în vedere trecutul murdar al acesteia în Delta Nigerului, un trecut presărat, printre altele, cu rapoarte ce atestau cantităţi şi impacturi mai mici.
Noua scurgere, cea mai mare înregistrată în Delta Nigerului în ultimii 10 ani, reprezintă o lovitură ruşinoasă pentru Shell, venită la patru luni după ce un raport ONU a estimat că ar dura 30 de ani şi ar costa 1 miliard de dolari ca Shell şi alte companii petroliere să cureţe deversările de petrol din Ogoniland, o regiune restrânsă din Delta Nigerului.
Compania olandeză şi-a asumat răspunderea în aceeaşi lună pentru alte două mari scurgeri de petrol din regiunea Bodo, petrecut în 2008, însă nu a plătit compensaţii până acum. Shell, care lucrează în Deltă în colaborare cu guvernul nigerian, susţine că 98% dintre toate scurgerile de petrol care îi sunt asociate ar fi cauzate de vandalism, furt sau sabotaj, acte comise de militanţi, şi doar o mică parte de probleme de infrastructură.
Sursa: The Guardian
Foto: Agenţia Spaţială Europeană