Shell abandonează planurile de forare în Oceanul Arctic

0

Compania Shell a primit o lovitură financiară serioasă după primele explorări realizate în Oceanul Arctic, în căutarea gazelor şi petrolului, care s-au dovedit un eşec faţă de aşteptările iniţiale şi faţă de investiţia acordată proiectului, scrie publicaţia Time.

În aceste condiţii, compania va opri, cel puţin deocamdată, acţiunile de forare. Vestea va nemulţumi acţionarii companiei, în condiţiile în care au fost investite şapte miliarde de dolari în acest “pariu riscant” care nu a dat rezultate. Pe de altă parte, activiştii pentru mediu cu siguranţă se bucură de moment, date fiind campaniile intense care au avut drept scop stoparea forării în Arctic şi salvarea acestui ocean de la a deveni o “vacă de muls” pentru gigantul petrolier.

Un comunicat de presă al Shell susţine că s-au descoperit petrol şi gaze naturale în largul coastelor Alaskăi, dar că nu este vorba de o cantitate suficientă încât să merite explorări ulterioare. Compania a plătit 2,1 miliarde de dolari pentru drepturile de forare în Marea Chukchi în anul 2008, când preţul petrolului era foarte ridicat. Acum, însă, preţul petrolului a scăzut, iar operaţiunile în apele ostile ale Arcticului au ridicat numeroase probleme echipajelor de forare. În plus, milioane de oameni din întreaga lume au semnat petiţii sau au susţinut campanii care cereau oprirea lucrărilor.

Citiţi mai multe detalii pe Time sau în revista Fortune.

Sursa şi foto: Time


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger