Sfinxul fals construit în China a pus Egiptul pe jar. “Clona” va fi demolată

0

China este faimoasă pentru “duplicatele” pe care le face în materie de haine, bijuterii, arhitectură – de fapt, în materie de aproape orice. Însă cel mai recent exemplu de duplicat arhitectural, unul chiar mai mare decât originalul, o replică a celebrului Sfinx (foto ma jos), a înfuriat atât de mult autorităţile egiptene, încât au făcut apel la UNESCO pentru rezolvarea situaţiei. Se pare că duplicatul va fi demolat, scrie site-ul Inhabitat.

 

 

Falsul Sfinx a fost construit într-un parc cultural din Shijiazhuang, în provincia Hebei din nordul Chinei. Potrivit Inhabitat, întreg duplicatul a fost realizat în numai două luni. Are aproximativ 30 de metri înălţime şi 80 de metri lungime şi este construit din beton armat. Un purtător de cuvânt al parcului respectiv a declarat că Sfinxul a fost construit numai ca decor pentru un film şi că nu a fost ridicat cu intenţia de a rămâne permanent acolo.

Dar, temporar sau nu, falsul Sfinx a adunat o mulţime de turişti în parc, a căror prezenţă a generat apariţia imediată a vânzătorilor stradali de mâncare sau suveniruri. În Egipt, însă, a stârnit valuri de furie: ministrul egiptean pentru antichităţi, Mohammed Ibrahim, a declarat că replica Sfinxului încalcă o convenţie UNESCO din anul 1972 şi este “o violare a dreptului Egiptului la moştenirea sa culturală, precum şi o slabă imitaţie care strică originalul” (foto mai jos).

 

 

Reprezentanţii parcului chinez au declarat că vor dezasambla structura şi că regretă situaţia creată, pe care ei o califică drept “o neînţelegere”. Însă dezbaterea nu se opreşte aici, deoarece un profesor chinez specialist în proprietate intelectuală a declarat că “nu s-a confirmat faptul că Sfinxul clonat a adus o pierdere economică directă celui original” şi că ar fi fost oricum imposibil de confundat cele două structuri, astfel că oricine susţine că au fost violate drepturi de proprietate intelectuală nu are fundament pentru astfel de afirmaţii.

 

Surse: The Austrian Times, The Star Online, Inhabitat

Foto: Inhabitat

 

Puteţi citi şi:

Inele cu diamante făcute din smogul extras din aerul Beijing-ului

VIDEO Chinezii printează 3D locuinţe din materiale reciclate

Un român în finala pentru dream job-ul Chinei


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger