Sfaturi pentru cumpărături verzi de sezon

1

Sărbătorile sunt o ocazie de bucurie, dar voia bună poate fi stricată cu uşurinţă de cumpărăturile în exces. Iată câteva sfaturi pentru a scăpa cu bine din colindatul magazinelor.

1. Fă-ţi o listă! Înainte de a merge la cumpărături, pune pe hârtie ce ai de cumpărat, inclusiv cât ar costa. Marketingul modern are metode eficiente prin care te face să pui în coşul de cumpărături mai mult decât ai nevoie, dar o listă te-ar ţine sub control.

2. Verifică de două ori! Înainte de a cumpăra ceva verifică preţul pentru a te asigura că faci o afacere bună, dar verifică şi ca electronicele să fie cele mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie, jucăriile să nu fie toxice, iar produsele de papetărie să nu contribuie la defrişările de păduri.

3. Cumpără online! Cumpărăturile online sunt mai ecologice pentru că se economiseşte combustibil la etapa transportului şi este mai eficient din punct de vedere al energiei să întreţii un depozit decât un mall.

4. Donează! Interesează-te cum poţi contribui la o cauză nobilă prin cumpărăturile pe care le faci. Charitygift, shopforhumanity sunt câteva exemple de site-uri unde poţi face o donaţie prin cumpărături.

5. Cumpără de la ONG-ul preferat. Multe organizaţii nonguvernamentale au propriile magazine din ale căror profituri se finanţează proiecte de protecţie a mediului. Înainte de a merge la cumpărături, asigură-te că nu găseşti acelaşi lucru în astfel de magazine.

6. Cumpără local! Dacă tot ai ieşit în oraş la cumpărături, măcar cumpără de pe plan local, de la artişti şi firme locale, pentru ca banii pe care îi scoţi din buzunar să ajute la dezvoltarea comunităţii.

7. Cumpără produse certificate! Înainte de a cumpăra, verifică dacă produsul dorit este certificat din punct de vedere al protecţiei mediului de o organizaţie competentă. Fie că e vorba de electronice, bijuterii sau haine, trebuie să te asiguri că fabricarea produsului nu a dus la dăunarea mediului.

8. Redu deşeurile! Alege ambalaje reciclate şi produse cu ambalaj minim!

Foto: Flickr / TooFarNorth


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger