Sfârşitul loţiunii, se lucrează la o pastilă pentru protecţie solară

0

Cercetătorii au descoperit cum se protejează recifele de corali de razele dăunătoare ale soarelui și pe această bază sunt foarte aproape de a inventa pastila care ne protejează de soare la plajă.

Secretul din oceane ajută la fabricarea pastilei care previne arsurile de soare, spun oamenii de știință. Cercetătorii britanici sunt aproape de a realiza pastila sintetică de protecție împotriva soarelui pe baza compușilor de protecție descoperiți în recifele de corali.

Dacă cercetarea progresează așa cum se speră, prima pastilă de protecție împotriva razelor soarelui va fi disponibilă în cinci ani.

O reacție a pielii la razele ultraviolete este necesară pentru producerea de vitamina D, iar prea multă protecție solară poate duce la o carență a vitaminei D, care slăbește oasele.

Coralii supraviețuiesc numai datorită algelor care trăiesc în ei. Relația de dependență reciprocă între cele două organisme este cheia coralilor pentru protecție solară.

Dr. Paul Long, care conduce proiectul de trei ani de la King’s College London, spune că a descoperit că algele care trăiesc în corali realizează un compus care este transportat la coral, care îl modifică în protecție solară în beneficiul ambelor organisme.

Chiar și peștii care se hrănesc cu corali beneficiază de protecție, astfel că substanța este transmisă în lanțul trofic.

“Acest lucru ne-a făcut să credem că dacă determinăm din ce este făcută această substanță, putem dezvolta biosintetic o protecție solară pentru oameni, sub formă de pastilă”, spune cercetătorul, care adaugă că este foarte aproape de a reproduce substanța în laborator.

Foto: Flickr / USFWS Pacific

Sursa: Guardian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger