Sfârşitul bateriilor: iPod-ul alimentat de mişcarea corpului

0

În curând nu vei mai rămâne fără baterie la iPod niciodată, întrucât cercetătorii lucrează la o metodă de încărcare a gadget-urilor prin mişcarea corpului, informează Daily Mail.

O echipă de cercetători a creat un chip mic ce foloseşte mişcarea naturală pentru generarea de energie pentru gadget-urile de mână. Ei speră ca, într-o zi, să folosească inima pentru a alimenta aparate precum iPod-uri şi telefoane mobile şi să elimine bateriile de tot.

Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Georgia au făcut această descoperire folosind nanofire de oxid de zinc, care creează electricitate. Teoretic, orice mişcare a corpului, chiar şi o pişcătură de deget, poate fi folosită pentru a genera energie. Până acum, cercetătorii au folosit tehnologia pentru a transmite un semnal radio şi pentru a alimenta ecrane LCD, dar sunt convinşi că pot face mai mult.

“Acest progres înseamnă paşi înspre producerea de electronice portabile care pot fi alimentate de mişcările corpului fără folosirea bateriilor”, explică dr. Zhong Lin Wang, cercetătorul şef. “Nanogeneratoarele noastre vor schimba viaţa. Potenţialul lor este limitat de imaginaţie”, mai spune acesta.

Aparatul doctorului Wang este de mii de ori mai puternic decât încercările anterioare de tehnologie de mişcare şi este prima dată când tehnologia de acest gen iese din laborator. Acest aparat foloseşte milioane de nanofire care sunt de 500 de ori mai subţiri decât firul de păr uman. În cadrul experimentelor, cinci nanogeneratoare au creat energie cât două baterii – 3 volţi. “Câţiva volţi nu înseamnă mare lucru, dar mai multe nanogeneratoare pot alimenta electronice precum telefoane mobile”, spune cercetătorul.

Foto: Flickr / pittaya

Citiţi şi:

Maşinile viitorului ar putea fi făcute din cenuşă

Automatele din Japonia vor fi şi încărcătoare pentru maşinile electrice

Tehnologiile ne afectează somnul

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger