Sfârșitul lumii. De câte ori am ratat apocalipsa și ce ne mai așteaptă

13

De când există lumea, oamenii încearcă să ghicească când va veni sfârșitul ei. Deși mai toți ne temem de moarte, de apocalipsă, curiozitatea umană ne determină să încercăm să prezicem când și cum va veni ea. Teoriile sunt multiple de când este lumea, de la armaghedonul religios, până la teorii ștințiifice, teorii ștințiifico-fantastice și teorii idioate. Ca să nu mai căutați voi, TOTB a încercat să inventarieze câte sfârșituri am ratat până acum și câte ne mai așteaptă.

de Tímea Rácz și Magor Csibi

Deși mare parte din oameni nu așteaptă sfârșitul lumii, parcă avem o curiozitate morbidă de a încerca să prezicem când se va întâmpla asta. Frica de moarte este puternică în noi, dar nu la fel de puternică cum e dorința de a afla cât mai avem de trăit. De fapt, un sondaj sociologic celebru, citat deseori de comedianul Jerry Seinfeld, arată că americanii de rând pun frica de moarte pe locul doi, după teama de a vorbi în public. Astfel, acest sondaj arată că frica noastră, deși este puternică, poate fi învinsă de anumite complexe sau de anumite curiozități.

Se vede cu ochiul liber că teoria 2012 a fost lansată prea repede, pentru că oamenii s-au plictisit, s-au obișnuit sau au devenit indiferenți față de cea mai celebră teorie apocaliptică. Nu trebuie să avem teorii chiar atât de puternic mediatizate pentru a ne putea identifica fiecare câte un sfârșit de lume în fiecare zi. Însă evenimentele și știrile ne sperie zilnic și ne furnizează teorii diverse, de la cele mai plauzibile, până la cele mai absurde, despre întâmplări apocaliptice. Deși e doar prima lună a anului, în presa cât de cât de calitate am putut vedea deja două evenimente interpretate în această direcție: teoria privind păsările și peștii decedate în masă în mod inexplicabil și teoria extrem de recentă cu gaura neagră care înghite sistemul solar.

Dacă nu am avea această curiozitate fatalistă, probabil nu ar exista nici site-uri precum armageddononline.org sau doomsdayguide.org. Pe lângă faptul că ne prezintă cele mai recente teorii, ne dau și sfaturi despre cum să supraviețuim până în ultima clipă în caz de armaghedon. Ar fi imposibil să tratăm toate teoriile majore, dar ne-am gândit să vă prezentăm câteva dintre cele mai faimoase care au fost ratate de-a lungul istoriei.

Sfârșitul lumii, după astrologi și stele

Astrologul Ponori Thewrewk Aurél analizează într-un articol majoritatea profețiilor care au avut legătură cu astrologia. Prima dintre ele fixa sfârșitul lumii pe 15 septembrie 1186, și asta pentru că cele șapte „planete” cunoscute până atunci (Soarele, Luna, Pământul, Mercur, Venus, Marte, Venus, Jupiter și Saturn) se aliniau la mai aproape de 10 grade una de cealaltă. În secolul XVI, astrologul Johannes Stöffler stabilea că pe 24 februarie 1524 toate planetele vor staționa în zodia peștilor și vor cauza o inundație de proporții biblice, deși Biblia nega încă un astfel de fenomen.

În secolul XX, o altă „profeție” de origine astrologică preciza data de 5 februarie 1962 pentru sfârșitul lumii. Tot despre o aliniere a planetelor era vorba, însă de data asta împreună cu o eclipsă de soare, un alt fenomen îndrăgit de cei care prevestesc sfârșitul. Și e și de înteles, nu? Soarele acoperit de Lună nu poate însemna nimic bun. Ne putem aduce aminte și de anul 1999. Eclipsa de atunci era prevestită drept sfârșit de lume și de marele Nostradamus (care a prevestit un sfârșit și pentru 2012, 2050 sau pentru anul 3700 – vom vedea noi care e data validă :))

Un alt fenomen astrologic îndrăgit de fanii unei morți apocaliptice în chinuri groaznice sunt cometele. Primele indicii cum că acestea ar aduce apocalipsa au apărut chiar în Noul Testament, în Apocalipsa lui Ioan, cap. 8, versetele 10-11, care spune că „a trâmbițat al treilea înger și a căzut din cer o stea uriașă, arzând ca o faclie, peste izvoarele apelor”.

Cele mai cunoscute comete apocaliptice au fost Halley și Hale-Bopp. Halley a apărut în 1910, iar ziarul The New York Times a tratat pe prima pagină teoria astrologului fracez Flammarionel, susținut și de alți oameni de știință, evident, care afirma că flacăra cometei este plină cu gaze nocive și, atunci când ea va pătrunde în atmosfera Pământului, gazele ar putea cauza extincția tuturor viețuitoarelor de pe planetă. În scurt timp, panica a devenit globală și degeaba a publicat ziarul rectificări și păreri diferite de la astrologi. Mulți oameni erau convinși că Pământul va fi învăluit de gaze letale și îi acuzau pe oamenii de știință că le ascund adevărul. Mai departe, la sosirea cometei Hale-Bopp în 1997, secta Poarta Raiului a comis suicid în masă, crezând că în spatele cometei se ascunde o navă spațială care se va înălța și le va duce sufletele în rai.

Sfârșitul lumii, după cifrele rotunde

Întodeauna ne place să atribuim cifrelor rotunde și interesante o semnificație pe măsură. În anul 1000 d.Hr., în loc ca credincioșii să serbeze aniversarea datei în care s-a presupus că s-a născut Isus, oamenii au cedat mai degrabă fricii de moarte și mulți dintre ei au așteptat sfârșitul. Chiliaștii greci au fost primii care au susținut această teorie. Panica era argumentată, pe lângă credințele populare străvechi în cifrele rotunde, și în Apocalipsa lui Ioan, sursă preferată a celor care vor să prevestească sfârșitul. Astrologul Ponori Thewrewk Aurél argumenteză că incidența epidemiilor și a catastrofelor din acele vremuri, începând cu anul 980, a făcut ca această teorie să fie una credibilă pentru mase. Când s-a ratat anul 1000, susținătorii apocalipsei au mutat termenul limită în 1033, tot din rațiuni biblice, însă ceva ne spune că nici această data nu a fost cea reală. Așa că a fost aproape logic ca sfârșitul lumii să se mute în anul 2000, un termen care avea o credibilitate foarte mare și în școala în care învățam eu prin anii ’90, dezbaterea acestei teorii ocupând un loc important printre subiectele noastre zilnice în clasele IV-VIII. Teoria a avut o susținere oarecare și în aliniamentul a cinci planete pe data de 5 mai, fenomen destul de rar, dar nu atât de rar pe cât se spunea atunci, având în vedere a mai avut loc și în 1994.

Sfârșitul lumii cauzat de o epidemie sau de un virus mortal

În 1665, când a ajuns al doilea val de ciumă în Londra, au apărut primele voci care au spus că boala prevestește începutul sfârșitului. Referințele biblice erau iarăși numeroase și indicau faptul că epidemiile indică furia Creatorului, teorie îmbrățișată de oameni de-a lungul timpului. Deși boli ca ciuma sau gripa spaniolă au avut extrem de multe victime, nici una dintre ele nu a adus sfârșitul lumii. Teoriile moderne l-au căutat apoi în boli precum SIDA sau Ebola, creându-se numeroase speculații și teorii ale conspirației în jurul acestor subiecte, care, cu trecerea timpului, și-au pierdut interesul în fața publicului larg. Speranța fataliștilor rămâne în continuare în dibersele tipuri de gripe existente sau inexistente, botezate după diverse animale, care nu uită să apară și să creeze teorii și valuri de panică pe tot globul. Am scăpat de gripa aviară, de cea porcină, însă cine știe ce ne va face anul acesta gripa elefantină?

Sfârșitul lumii programat de noi, adică Y2K

Dacă e să ne gândim, această teorie a sfârșitului lumii este cea mai simpatică dintre toate. De data aceasta nu noi, ci doar sistemul informatic a fost condamnat la dispariție, provocând anarhie și haos. Teoria era că aparatele și sistemele noastre ultrainteligente și ultraperformante nu vor înțelege calendarul nostru sofisticat și vor crede că anul 2000 e de fapt anul 1900, iar în acest fel toate registrele și programele vor începe să funcționeze cu erori. Grație informaticienilor noștri, problema a fost corectată și am scăpat și de data asta de apocalipsă.

Sfârșitul lumii, numai pentru că așa era prevestit

Aceste teorii sunt cele mai numeroase. După o căutare sumară, veți putea identifica cu sutele, din ce în ce mai trăsnite. Profeți autoproclamați, noi Mesia și alți oameni au prevestit venirea sfârșitului lumii pe diverse căi și din motive diferite, deseori indicând și data exactă.

De exemplu, în cartea The Supernatural A-Z, The Truth and Lies, a lui James Randi, apare rabinul Sabbati Levi, care pe lângă faptul că se considera un nou Mesia, a anunțaț sfârșitul lumii pentru 1648. Când acesta nu a avut loc, a mutat data în 1666, însă mișcarea pornită de rabin s-a încheiat atunci când acesta a fost convertit la islamism. O profetă celebră este și Mama Shipton, ca să nu vă plictisim cu banalul Nostradamus, care, într-o poezie de două rânduri, prevestea sfârșitul pentru anul 1881: „The world to an end shall come/ In eighteen hundred and eighty one” („Lumea la un sfârșit va ajunge/ În o mie opt sute optezei și unu”).

Și Martorii lui Iehova ne promit periodic câte un sfârșit al lumii, însă niciodată nu avem de unde să știm care se va și adeveri 🙂 Nici mormonii nu se lasă mai prejos, așteptând în curând a doua venire al lui Hristos, apoi 1.000 de ani de pace și tragerea cortinei. Și ca un fapt interesant, Isus, care va deveni conducătorul pământului, va avea două capitale, una în Ierusalim, aproape de locul nașterii, și una în SUA, că toată lumea știe că apocalipsele încep și se termină în State.

Prima dată la care ne putem aștepta acum: 2012

Pe siteul 2012officialcountdown.com puteți urmări cât mai avem până la următorul armaghedon.

Se pare că într-un final ne-am plictisit de predicțiile religioase și de profeții provenite din cultura iudeo-creștină și ne-am orientat spre teorii ale altor popoare, mult mai misterioase decât ale noastre. Mai nou, calendarul mayaș este cel care ne aduce apocalipsa, o teorie care începe să fie susținută de tot mai mulți oameni din cele mai diverse domenii. Dacă va avea loc sau nu apocalipsa în 2012 rămâne de văzut, însă noi rămânem în continuare sceptici față de prezicerea sfârșitului din partea unui popor care nu prea și-a prevăzut propriul sfârșit, sfârșit care, din punct de vedere cronologic, a avut loc mult mai devreme decât cel care ne așteaptă.

Apocalipsă plăcută!

Citiți și:

Este laptele un aliment sănătos? Mituri și legende despre lapte

Se strică sau nu produsele de tip fast food?

Mituri stropite cu alcool

Misterul Cousteau: pentru ce nu a fost pregatita omenirea?

Câteva mituri despre Crăciun, între păgânism, creștinism și modernitate

Foto main: www.temptingmagazine.com


13 comentarii

 1. Pingback: Tweets that mention Sfârșitul lumii. De câte ori am ratat apocalipsa și ce ne mai așteaptă » Think Outside the Box -- Topsy.com

 2. Am impresia sau mi se pare mie ca cineva are de castigat dupa urma anunturilor de gen ,,sfarsitul lumii” Acum nu ar fi mare problema ..dar anu viitor daca se continua asa ..vor fii mari probleme,crime,haos ,oameni dirijati de mas media care se vor sinucide sau vor face rau altora…vai si amar…ca..vezi ca vine apocalipsa..Nu sunt un om cu mare credinta dar mi-a ramas in minte spusele unui simplu calugar de la o manastire ce am vizitat-o anul trecut..,,NICIODATA DUMNEZEU NU VA LASA SA SE DISTRUGA O LUME CREATA DE EL”

 3. ce simplu scriu astia tot felul de tampenii !!!!!!
  ;;;Cat despre ziua aceea stie numai Tatal ”’ ….. si ziua aceea va veni ”’ca un hot”’
  – deci oamenii vor///vom fi luati pe nepregatite …sa ne ajute DUMNEZEU sa fim luati cu credinta in El si cu sfintenie
  oricine cu ceva minte si cat de cat citit isi va da seama ca suntem creati si nu evoluati ( cea mai mare prostie posibila).
  si fiecare va plati penrtru ceea ce face pe acest pamant

 4. ,,NICIODATA DUMNEZEU NU VA LASA SA SE DISTRUGA O LUME CREATA DE EL”

  .. Doar ca in acelasi timp nici nu poate sa intervina intr-un mod concret din moment ce atunci cand omului i-a fost impartasita viata, lui i-a fost impartasita si libertatea de a trai si considera viata dupa proprie cuviinta ( cum s-ar ajunge daca un anume X ar incepe sa impartaseasca viata oamenilor si pe urma ar incepe sa le dea ordine dupa propria credinta = epic fail? )

  In fine, am observat ceva aroganta pe alocuri, cand am citit acest articol ( mai multa obiectivitate, va rog ) .. Si sincer, eu cred ca Apocalipsa nu o sa se intample din cauza unui factor extern, cum le place tuturora sa creada, ci tocmai din cauza omului in sine ( de fapt, cred ca circumstantele ecosistemului din prezent plus atitudinea egoista si lacoma a oamenilor in general dau deja nastere la o ecuatie gen bomba cu ceas )

  Noi suntem atat de mandri, atat de inteligenti si eventual mai presus decat orice – iar tot noi am reusit sa distrugem o planeta intreaga cu aceste calitati

 5. Aceste zvonuri sunt alimentate tot de mafia din biserica.Lumea sa cam saturat de minciunile si golaniile preotilor,de aceea s-au cam indepartat de biserica.Astfel ei pierd bani multi.Se vrea ca oamenii se se apropie de biserica din frica?De ce vor sa ne bage in suflet frica?Ca nu mai castiga preotii bani?Si asa ce fac ei se numeste inselaciune.Pamantul se afla aici de miliarde de ani si va mai fi alte sute de miliarde de ani.Asa a facut biserica averi colosale,au bagat frica in oameni,au spalat creierul celor bogati si le-au luat averile promitandu-le viata de dupa moarte.Niste sarlatani nenorociti.Am vazut si filme finantate de biserica.Filme cu sfarsitul lumii,ca vine apocalipsa.Totul este numai minciuna.Singurul Dumnezeu care exista momentan pt biserica este BANUL BANUL BANUL.

 6. Spuneti-mi si mie, va rog,cum as putea lua in serios un astfel de articol cand cei ce s-au incumetat sa scrie astfel de lucruri nu stiu nici macar semnificatia termenilor pe care-i folosesc in scrierea lor.Stiu ei ce inseamna cuvantul Apocalipsa?Cunosc ei etimologia acestui termen care,nicidecum nu inseamna ceea ce insinueaza ei?Cunosc ei ce inseamna cuvantul Armaghedon(sau Har-Maghedon)?Au avut vreodata,distinsii autori ai acestui articol,curiozitatea sa citeasca Biblia pentru a vedea cum prezinta ea ,,Sfarsitul lumii”?Sau poate ca inca n-au ajuns la cartea Geneza,si-atunci au o scuza.Oricum,concluzia la care am ajuns citind acest articol este ca v-ati cam prins urechile…Cred ca aceasta tema va cam depaseste asa ca puteti s-o luati mai usor….Si…inca ceva:Biblia vorbeste in termeni foarte clari ca Dumnezeu a hotarat sa distruga acest sistem de lucruri morbid si putred in insasi esenta sa si,ca acest eveniment va avea loc este intarit chiar de cuvantul sau inspirat:Biblia cand spune in Isaia 14:24:,,Da,asa cum mi-am pus in gand,asa se va intampla si asa cum am hotarat,asa se va implini.Daca noi oamenii putem fi acuzati de bigotism,sper ca nu nu duce mintea pana acolo sa-l acuzam si pe Dumnezeu de asa ceva!

 7. Pingback: Al doilea soare ar putea apărea pe cer în 2012 » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger