Sfântul Graal anti-mahmureală: să fie doar placebo?

0

De când au început să bea alcool (peste măsură), oamenii au încercat să descopere și o modalitate eficientă de a evita deznodământul năuc și grețos de a doua zi. În cadrul unei analize a 15 studii clinice pe marginea metodelor de combatere a mahmurelii, o echipă de cercetători a încercat să o găsească pe cea mai eficientă. Dar există oare un leac infailibil împotriva mahmurelii? Un antreprenor american spune că da, remediul fiind deghizat într-o licoare magică.

Oamenii de știință spun însă că nu. Echipa de cerceători mai sus amintită, care și-a publicat rezultatele în British Medical Journal, a concluzionat: „Nu există nici o dovadă care să sugereze că o intervenție convențională sau complementară este eficientă în prevenirea sau tratarea mahmurelii. Cea mai eficientă metodă de evitare a simptomelor mahmurelii induse de alcool este practicarea abstinenței sau a cumpătării”, informează Time. Dar cum aceste soluții nu sunt pe gustul băutorilor, oamenii continuă să consume alcool dincolo de o cantitate moderată și să trateze singuri de efectele neplăcute de a doua zi. Leacurile includ mic-dejunuri copioase, analgezice, o tură de jogging prin parc sau remedii băbești precum ciorba de burtă, moarea de varză sau ouăle crude. Unii spun că cel mai bun leac este să bei mai mult alcool, deși în acest caz simptomele asociate mahmurelii nu sunt evitate, ci cel mult întârziate. Cu toate acestea, un antreprenor pasionat de neuroștiință din New York, Dave Shor, crede că a descoperit în sfârșit Sfântul Graal al mahmurelii: o băutură botezată „Mercy”, despre care spune că tratează efectele de a doua zi ale alcoolului în exces reaprovizionând organismul cu compuși cheie, printre care se numără și o serie de aminoacizi  care ajută la descompunerea unui produs secundar toxic al alcoolului procesat.

Una dintre marile probleme asociate mahmurelii este deshidratarea, însoțită de simptome precum durerea de cap, gura uscată, greața, oboseala și slăbirea mușchilor. Dave Shor susține că o doză de Mercy (care conține potasiu și glucoză) consumată la fiecare patru-cinci pahare de alcool ne poate ajuta să evităm aceste simptome (deși asta poate face și apa consumată în noaptea de dinaintea mahmurelii). O altă mare cauză din spatele mahmurelii o reprezintă produsul secundar toxic mai sus amintit – acetaldehida, un compus chimic cancerigen. Ficatul, care procesează mare parte din alcoolul pe care îl consumăm, este înarmat cu glutationă, un compus ce conține un aminoacid care neutralizează toxina – mai exact, o descompune în apă și dioxid de carbon, eliminate într-un final prin intermediul urinei. Când bem moderat, glutationa ține pasul cu acetaldehida și ne face să ne simțim bine a doua zi. Când consumăm alcool în exces, nivelul toxinei îl întrece pe cel al scutului hepatic. Durerile de stomac, indispoziția generală sau dificultatea de a dormi în timpul nopții sunt rezultatul unei abundențe de acetaldehidă. Dave Shor spune că „Mercy” a fost creat astfel încât să sporească nivelul de glutationă. Cu toate acestea, un nutriționist contactat de publicația americană spune că nu poate fi vorba decât de un efect de placebo, care revine la afirmația de mai sus a cercetătorilor: moderația este cea mai eficientă în prevenirea mahmurelii.

Foto: Flickr/aerodesign.pl


Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger