Sexul oral cauzează cancer?

2

Adolescenții consideră sexul oral mai puțin riscant decât cel „real”, însă tot mai multe studii încep să susțină că această practică atrage riscul unor tipuri de cancer la cap și la gât. Cercetările au arătat că cut practicăm mai mult sexul oral, cu atât suntem mai expuși riscului de a dezvolta cancer la nivelul cavității bucale sau al faringelui.

Virusul papiloma uman (VPU) este de regulă asociat cu cancerul cervical. Virusul cu pricina cauzează peste 90% dintre toate cazurile acestei boli, infectând țesuturile mucoale și pe cele ale pielii, și este transmis în urma contactelor între oameni. VPU a fost asociat tototdată și cu tipuri de cancer la cap și la gât – în jur de 64% dintre cazurile de cancer bucal din SUA au fost puse pe seama acestui virus, informează publicația Livescience, cazuri care au fost depistate cu cea mai mare frecvență în rândul tinerilor. VPU a fost considerat pentru prima oară cauza unor tipuri de cancer bucal în 2000. De-atunci, oamenii de știință au examinat legătura dintre practicile sexuale, printre care și sexul oral, și riscul dezvoltării cancerului bucal.

Unul dintre studii a observat că oamenii care le-au oferit sex oral unui număr de cel puțin șase parteneri de-a lungul vieții prezintă un risc de opt ori mai mare de a dezvolta cancer la nivelul gurii sau al gâtului în comparație cu cei care nu au făcut sex oral niciodată. În plus, alte cercetări au arătat că sexul oral este puternic asociat cu cazurile de cancer cauzate de VPU, însă nu și cu cele care nu au avut în spate acest virus. Cu toate aceastea, este nevoie de mai multă muncă de cercetare pentru a stabili șirul de fenomene care leagă VPU de cancerul bucal. Oamenii de știință trebuie să demonstreze mai întâi că sexul oral sporește riscul infectării cu VPU și, mai departe, că această infecție declanșează cancerul oral.

Citiți și:

Cine e şeful în pat

De ce bărbații și femeile se sărută în mod diferit

Foto: Flickr/rick

Tags:2 comentarii

  1. ce retardati. astia nu mai au ce sa descopere. nu o sa mai manance lumea ca poate si asta provoaca cancer. hai sa nu mai mergem pe jos sau hai sa nu mai respiram.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger