Sexul nu e doar chimie

1

Masculii din diferite specii, inclusiv cea umană, au creșteri rapide și semnificative de testosteron cînd se află în preajma femelelor sau sînt expuși la imagini cu acestea. Pînă de curînd, se credea că stimulii chimici ai femeilor pot avea același efect.

 

 

Un studiu din 2010 confirma această idee. Bărbații care au mirosit tricourile unor femei aflate la ovulație au demonstrat creșteri bruște ale testosteronului.

Rezultatele acestui studiu au fost contestate radical recent de doi cercetători de la Universitatea din California. Aceștia au repetat experimentul, culegînd mostre de transpirație de la subsuorile unor femei. Bărbații care au fost expuși la acele mirosuri au demonstrat creșteri ale testosteronului numai în cazurile în care li s-a spus că mostrele sînt asociate cu trupurile unor femei.

În a doua parte a experimentului, li s-au dat bărbaților aceleași mostre și altele conținînd doar simple picături de apă. Bărbații nu au fost informați despre proveniența lor și rezultatul a fost identic în cele două cazuri. Și transpirația și apa au avut același efect asupra lor, adică niciunul.

Ceea ce îi stîrnește pe bărbați nu e deci stimulul chimic în sine ci cunoașterea sursei acestuia, imaginarul asociat acestuia. Ceea ce confirmă o vorbă străveche care spune că sexualitatea e în primul rînd în minte.


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger