Sexul neprotejat, preferat de tineri metodelor contraceptive

0

Un studiu la nivel global realizat pentru ”World Contraception Day” (Ziua mondială a contracepției – 26 septembrie) arată că tinerii (mai ales adolescenții), indiferent de gradul de cultură și educație al societății din care sunt parte, fac mai degrabă sex neprotejat decât protejat și știu prea puține lucruri despre opțiunile eficiente de contracepție.

 

Potrivit Reuters, studiul arată că, în Franța, numărul de tineri care fac sex neprotejat cu un partener nou a crescut cu 111%, în SUA, cu 39% și în Marea Britanie, cu 19%, în ultimii trei ani. Cercetarea a fost realizată la solicitarea Bayer Healthcare Pharmaceuticals și a fost sprijinită de 11 organizații neguvernamentale internaționale. La studiu au participat 6.000 de tineri din 26 de țări, inclusiv din Chile, Polonia sau China. Întrebările care le-au fost adresate au vizat atitudinea lor față de actul sexual și cunoștințele despre contracepție.

Problema sarcinilor premature la tineri este globală, au arătat reprezentanți ai ONG-urilor, iar creșterea numărului de acte sexuale neprotejate în atât de multe țări ridică serioase semne de întrebare asupra orelor și metodelor de educație sexuală oferită tinerilor (sau, mai grav, asupra lipsei acestui tip de educație din școli). În Europa, doar jumătate din cei chestionați au spus că școala le oferă ore de educație sexuală, în vreme ce în America Latină, Asia Pacifică și SUA, trei sferturi din cei chestionați au declarat că primesc asemenea educație.

În ciuda avertismentelor despre pericolul SIDA și despre bolile cu transmitere sexuală, tot mai mulți tineri preferă sexul neprotejat decât să apeleze la metode contraceptive; motivul principal al lipsei de informare este jena.

Cei mai mulți dintre participanți au recunoscut că le este rușine să întrebe un specialist despre contracepție și metode potrivite. Peste o treime din cei chestionați din Egipt consideră că dușul sau baia de după un act sexual protejează de sarcină. Mai mult de un sfert dintre cei chestionați în Thailanda și India cred că actul sexual în timpul menstruației este o formă eficientă de contracepție. ”Ceea ce ne spun, de fapt, acești tineri este că nu primesc (suficientă) educație sexuală sau primesc informație greșită despre sex și sexualitate”, a declarat Jennifer Woodside, purtător de cuvânt al International Planned Parenthood Federation. Ea a afirmat că prea mulți tineri nu au o bază solidă de informare despre sănătatea lor sexuală, nu se simt în stare să se intereseze despre metode contraceptive și nici nu discută acest lucru cu părinții lor, riscând, astfel, sarcini nedorite și boli cu transmitere sexuală.

Scopul studiului este de a deschide ochii autorităților din cât mai multe țări pentru a sprijini educația sexuală și informarea concretă, dar și ochii părinților, încă prinși în mituri sau temeri de a deschide discuții pe teme sexuale cu copiii lor. ”Când tinerii au acces la informație reală despre contracepție, despre ce pot face și cum pot fi ajutați, ei fac alegeri în cunoștință de cauză și asta are efect asupra întregii lor vieți. De asta este atât de important ca informația concretă, corectă, să ajungă la ei, la cât mai mulți dintre ei”, a precizat și Denise Keller, membru al comitetului de organizare a zilei internaționale a contracepției.

 

Sursa: Reuters

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger