Sexul din boabele de cafea

0

Un studiu asupra gândacilor de cafea (cele mai mari dăunătoare pentru plantaţiile de cafea din lume) susţine că, înainte ca boabele de cafea să fie culese şi prăjite, pentru a se transforma în sursa licorii atât de mult băute în întreaga lume, în acestea au loc acte sexuale ale gândăceilor care le folosesc drept cămin pe aproape toată durata vieţilor, scrie Discovery News.

 

 

Studiul a fost publicat în revista Journal of Insect Behavior şi a fost realizat de cercetători de la Universitatea din São Paulo. Gândăceii în cauză sunt porecliţi “Ferrari”, pentru că îşi duc viaţa pe repede înainte. Autorii studiului au stabilit că femelele speciei trebuie să fie fertilizate de către masculi (care le sunt fraţi) înainte să părăsească fructul de cafea în care s-au născut, pentru îmbunătăţirea şanselor de colonizare. Gândacii trăiesc în seminţele fructului (boabelor de cafea) şi tot spre astfel de fructe se îndreaptă după ce părăsesc locul de naştere, orientându-se cu ajutorul mirosului. Ca mulţi băutori de cafea din lume, se pare că au o slăbiciunea pentru cafeaua arabică.

 

 

“După copulare, femelele părăsesc boabele de cafea. Uneori, nici nu aşteaptă ajutorul masculilor. Se pot reproduce şi singure. Fenomenul mai este întâlnit la anumiţi şerpi, rechini, dar şi la alte animale”, scriu autorii studiului. Cum ne putem da seama dacă astfel de acte sexuale incestuoase s-au petrecut într-un bob de cafea? După găurile foarte mici din el, lăsate de femelele care pleacă sau dacă bobul pare gol pe dinăuntru. La nivel global, aceşti gândaci provoacă pagube estimate la 500 de milioane de dolari, pentru cultivatorii de cafea. Industria cafelei are o valoare economică de peste 70 de miliarde de dolari anual, cu peste 20 de milioane de cultivatori de cafea în mai mult de 50 de ţări ale lumii.

 

 

“Aceste insecte pot duce la pierderea a până la 20% dintr-o recoltă şi îi pot reduce preţul cu 30 – 40%”, susţine Ted Lingle, director executiv al Specialty Coffee Association of America. “Practic, afectează orice ţară producătoare de cafea din lume”, mai spune el. Studiul citat a dezvăluit că femelele au 15 zile când îşi părăsesc boabele de cafea unde s-au născut, zburând ca să colonizeze alte plante. Masculii nu pleacă, aşa că boabele de cafea din cutia voastră ar putea avea unul sau mai mulţi astfel de gândăcei minusculi prăjiţi înăuntru. Studii de tipul acestuia sunt destul de frecvente, pentru că gândacii de cafea sunt o problemă pentru toţi cultivatorii şi producătorii şi se caută mereu noi şi noi soluţii de a-i combate.

 

 

În general, boabele infestate cu gândăcei sunt retrase de pe piaţă, dar asta nu înseamnă că unele nu mai scapă şi îşi văd de drum înspre ceştile noastre de cafea. Oricum, numai inspectarea atentă a boabelor poate arăta dacă au fost sau nu afectate de gândacii de cafea sau de alte insecte. Pentru că sunt o mulţime de alte specii de insecte atrase de aceste boabe magice: potrivit cercetătorilor Richard Zack şi Peter Landolt, de la Universitatea Washington (care au studiat biodiversitatea culturilor de cafea din Guatemala), cel puţin 900 de specii de molii, insecte acvatice, cicade, gândaci de tot felul, îşi duc viaţa pe sau pe lângă planta de cafea. Aşa că, mai scrie Discovery, data viitoare când savuraţi o ceaşcă cu cafea, gândiţi-vă la sutele de insecte care au interacţionat cu boabele din care provine, uneori prin partide de sex rapid şi energic.

 

Sursa şi foto: Discovery News

 

Puteţi citi şi:

Lumea rămâne fără ciocolată

Cafeaua noastră cea de toate zilele, în pericol

VIDEO Un cultivator de cafea gustă ciocolată pentru prima dată în viaţă

Cafeaua comestibilă sau cum să reduci risipa de hârtie a ceştilor de unică folosinţă

Cea mai scumpă cafea din lume provine din fecalele elefanţilor


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger