Serviciu de autobuze personalizat în Helsinki

0

Autoritatea Regională de Transport din Helsinki a început să implementeze recent o nouă soluție de transport public – un serviciu de autobuze complet personalizat care le permite călătorilor să aleagă atât locul de plecare, cât și destinația, scrie Clean Technica. Serviciul din capitala Finlandei se numește Kutsuplus și este o combinație între un sistem obișnuit de transport în comun și unul de taxi. Schema costă un pic mai mult decât autobuzul normal, dar semnificativ mai puțin decât un taxi.

 

Foto: Autoritatea de Transport din Helsinki

 

Tree Hugger ne explică cum funcționează sistemul: utilizatorii se înregistrează și își fac un „portofel” de călătorie, apoi își aleg punctul de plecare și destinația în funcție de adrese sau de opriri preexistente. La fel ca alte servicii private de taximetrie sau de escortă, Kutsplus este menit să le asigure călătorilor ceva mai multă flexibilitate în oraș, la prețuri mai mici. Prin intermediul unei aplicații de smartphone, utilizatorii pot stabili timpul de plecare cu doar câteva minute înainte. Aplicația le emite un bilet după ce le extrage banii din portofelul virtual și realizează o hartă pe care să o bată la pas până la punctul de plecare. La baza serviciului se află un algoritm care stabilește cea mai directă rută pentru pasageri și care îi grupează pe cei care merg în aceeași direcție.

La fel ca în cazul serviciilor de taximetrie, prețul călătoriei pornește de la o taxă fixă și crește cu fiecare kilometru. O cursă Kutsuplus de trei kilometri ar porni, de exemplu, de la 3,5 euro (prețul de pornire), la care s-ar adăuga încă 1,35 euro pentru cei trei kilometri (adică 0,45 euro per kilometru). Asta înseamnă mai mult decât o călătorie obișnuită cu autobuzul (2-4 euro, în medie), dar mai puțin decât una cu taxiul. În prezent, zece autobuze Kutsuplus, cu nouă locuri și wifi, cutreieră străzile Helsinkiului și alte 35 sunt programate pentru viitorul apropiat. Pe durata proiectului pilot, minibusurile vor funcționa între orele 7.30 și 18.30.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger