Șerpașii denunță studiile despre topirea ghețarilor

0

Săptămâna trecută, șerpașii din zona Muntelui Everest, indigeni care însoțesc de regulă expedițiile din Himalaya și cară poverile, și-au exprimat mânia față de modul în care au fost realizate studiile privind ghețarii și lacurile glaciare în ultimii ani, scrie BBC. Ei spun că aceste cercetări nu i-au implicat și pe ei și că rezultatele lor apar deseori în relatări media alarmiste care sădesc panica în sânul localnicilor.

 

Familie de șerpași/Wikipedia

 

Șerpașii susțin că relatările media care prezintă rezultatele unor studii climatice sunt adesea alarmiste privind riscul revărsării unor lacuri glaciare, unele dintre ele periculos de umflate, formate în urma topițirii ghețarilor. Regiunea din jurul muntelui Everest a avut parte deja de câteva asemenea revărsări, care au inundat așezări ale indigenilor, poduri, marcaje și hidrocentrale și au dus la pierderea de vieți umane. „Când începem să uităm de amenințarea revărsării lacurilor glaciale, apar știri despre alt studiu prezentat la radio sau la televizor, iar se întâmplă iarăși și iarăși de 15 ani încoace”, spune Chhiri Sherpa, președintele unei asociații de antreprenori ai turismului din două sate cu șerpași. „În loc să ne temem constant de moarte, preferăm să murim o dată și gata dacă lacurile erup într-adevăr într-o bună zi”.

Acum două luni, în urma unei relatări TV privind riscul revărsării unui lac glaciar în zonă, mai multe familii din cordonul inferior al muntelui Everest și-au părăsit casele peste noapte. Iar alți săteni au primit telefoane târzii de la vecinii dintr-un alt sat care îi întrebau dacă lacul glaciar Imja a pornit înspre ei, după ce auziseră zvonuri cum că sirenele ar fi început să urle în zona lacului. Membrii comunității Sherpa și câțiva lideri ai lor au avertizat că nu vor mai permite efectuarea de noi studii dacă nu sunt luate în calcul și nevoile lor. Ei se plâng că nu sunt incluși în cercetările de teren și că studiile omit adesea ghețari și lacuri glaciare mai periculoase decât cele analizate. Aflați mai multe pe BBC News.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger