"Seringa zburătoare", invenția unei companii conduse de liceeni

0

Provita e o companie biotehnologică formată doar din copii de sub 18 ani care vrea să folosească țânțarii pe post de transportori de vaccinuri importante, cu sprijin financiar de la fundația lui Bill Gates, scrie Fastcoexist.com. Proiectul lor se înscrie în efortul de combatere a unor boli transmise de țânțari, ca malaria sau meningita.

 

 

Provita Pharmaceuticals a fost înființată în 2008, înainte ca Joshua Meier (foto), finalist al Târgului de Știință Google din 2012, să intre la un liceu axat, printre altele, pe știință medicală, tehnologie, afaceri și finanțe. Compania biotehnologică americană a apărut în momentul în care elevii pasionați de știință s-au înhăitat cu cei orientați spre business. Meier, în vârstă de 16 ani, este CEO-ul lor și petrece în jur de 20 de ore pe săptămână lucrând la proiecte de cercetare în mai multe laboratoare care i-au fost puse la dispoziție.

Primul produs al companiei, Coagula, a fost menit să reducă numărul de injecții pe care pacienții cu hemofilie sau cei care suferă de boala von Willebrand sunt nevoiți să le îndure, scopul fiind reducerea riscului de infecții. În ianuarie, echipa de liceeni a prezentat Food and Drug Administration – regulatorul american din domeniul alimentar, medical și farmaceutic  – un nou proiect, aflat încă în fază incipientă: “seringa zburătoare”. Mai exact, un instrument care se folosește de țânțari pentru a administra vaccinuri celor care au nevoie de ele.

Liceul îi asigură companiei o grămadă de echipament, inclusiv un laborator de microbiologie și unul pentru celulel stem, însă nu și posibilitatea de a dezvolta culturi de țânțari, din motive de siguranță. Așa că pasul următor al micilor cercetători este să caute un parteneriat cu instituții care facilitează asta. Primul obiectiv este modificarea genetică a insectelor în așa fel încât să producă și să transmită un vaccin pentru virusul Nilului de Vest, prin intermediul salivei. Țânțarii vor fi sterilizați pentru prevenirea unor posibile probleme ulterioare.

Aflați mai multe pe Fastcoexist.com.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger