Serge Latouche, promotorul economiei decreșterii, vine în martie în România

0

O Planetă cu resurse finite nu poate să susțină o creștere economică și demografică infinită. Unul dintre cei mai renumiți susținători ai teoriei decreșterii, autorul Serge Latouche, vine în România pentru a discuta cu oamenii de afaceri, studenți, activiști, reprezentanți guvernamentali și publicul larg despre obsolescență programată în perioada 21-23 martie.

Ce este obsolescența programată?

Obiectele care ne înconjoară sunt gândite astfel încât să se strice rapid și să fie mai ușor de înlocuit decât de reparat. Acest fenomen generează cantități enorme de deșeuri și necesită resurse naturale care, în curând, nu vor mai fi disponibile. Cu toții contribuim, fie prin alegerile noastre de consum, fie prin deciziile noastre de producție, la o societate de hiper-producție și hiper-consum.

Ce este teoria decreșterii?

Teoria decreșterii este un curent socio-economico-politic bazat pe economia ecologică și opus consumerismului. Conceptul de decreștere a apărut ca reacție la „dilema limitelor creșterii” (rasa umană se dezvoltă într-un ritm atât de alert, încât, în viitorul apropiat, resursele reregenerabile ale Pământului nu vor mai fi suficiente pentru a o susține). Soluția pare a fi o abordare complet diferită a comportamentului de consum.

Cine este Serge Latouche? 

Afis Latouche - final

Afis Latouche – final

Profesor emerit de economie la Universitatea Paris Sud, specialist în științe politice, filosofie și economie, scriitor. Unul dintre cei mai renumiți susținători ai teoriei decreșterii. autorul a numeroase tratate pe tema decreșterii economice și a consumului responsabil. Ecologist australian, biolog și paleontolog. Fost director al Climate Commission, acum conduce Copenhagen Climate Council și este Professorial Fellow laMelbourne Sustainable Society Institute.

Programul întâlnirilor din București:

MĂSURI SUSTENABILE ÎN AFACERI – 21 martie, ora 19.00, Institutul Francez (participare pe bază de invitație)

Invitați:

  • Serge Latouche,profesor emerit de economie la Universitatea Paris Sud, specialist în științe politice și filosofie, unul dintre cei mai renumiți susținători ai teoriei decreșterii economice;
  • Raul Pop, director Asociația Ecoteca și fost Secretar de Stat în Ministerul Mediului;
  • Ioana Tetelea, cofondator și consultant sustenabilitate la Invisible Nature.

DETERIORARE GARANTATĂ – DIALOG CU STUDENȚII – 22 martie, ora 17, Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”(Sala Frescelor)

Invitați:

  • Serge Latouche, profesor emerit de economie la Universitatea Paris Sud, specialist în științe politice și filosofie, unul dintre cei mai renumiți susținători ai teoriei decreșterii economice;
  • Raul Pop, director Asociația Ecoteca și fost Secretar de Stat în Ministerul Mediului;
  • Mircea Ilie, sustainability leader IKEA;
  • Claudiu Butacu, coordonator proiect EfdeN.

LANSARE DE CARTE: DETERIORARE GARANTATĂ – ESEU DESPRE OBSOLESCENȚA PROGRAMATĂ – 23 martie, ora 19, Seneca Anticafe

Invitat:

  • Serge Latouche,profesor emerit de economie la Universitatea Paris Sud, specialist în științe politice și filosofie, unul dintre cei mai renumiți susținători ai teoriei decreșterii economice

Cărțile lui Serge Latouche, la Editura Seneca

Pentru prima oară, cărțile lui Serge Latouche au apărut traduse în limba română, la Editura Seneca:

  • “Mic tratat de decreștere senină” a apărut în 2016
  • “Deteriorare garantată – eseu despre obsolescența programată” urmează a fi publicată în 2017.

Ambele titluri de Serge Latouche fac parte din colecția NOI – o serie de cărți despre Casă, Pământ și Om; despre urma pe care NOI o lăsăm. Începând cu anul 2016, Editura Seneca tipărește exclusiv pe hârtie 100% reciclată, folosind tuș ecologic pe bază de apă și o imprimerie acreditată FSC. Paginarea este gândită astfel încât hârtia să fie folosită cât mai economic, iar resturile sunt folosite pentru a crea felicitări sau semne de carte. De asemenea, editura calculează cantitatea de dioxid de carbon emisă pentru producția fiecăui titlu și plantează copaci pentru a o compensa.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger