Sentinţă judecătorească: Monsanto şi-a pierdut autorizaţia de cultivare în Mexic

0

Momentele în care comunităţile locale reuşesc cu greu să obţină o victorie asupra marilor companii multinaţionale sunt rare, însă pline de semnificaţie. Aşa se întâmplă şi în cazul unui grup de fermieri şi apicultori mexicani şi mayaşi, care, după proteste şi demersuri îndelungate, au reuşit să pună în standby planurile companiei Monsanto de a planta pe mii de hectare soia modificată genetic, tratată cu controversatul pesticid Roundup.

 

MonsantoCropCircle-600x288

 

În urma luptei susţinute de fermieri, organizaţii neguvernamentale şi instituţii pentru protecţia mediului din Mexic, împotriva gigantului Monsanto, o curte judecătorească din Yucatán a decis anularea autorizaţiei de cultivare a soiei modificate genetic pe care Ministerul Agriculturii din Mexic o acordase multinaţionalei. Această autorizaţie ar fi permis companiei Monsanto să cultive soia modificată genetic şi tratată cu Roundup pe o suprafaţă de 253.000 de hectare. Decizia judecătorească intervine pe fondul unor ample mişcări ale societăţii civile, care au reuşit să pună la dispoziţia decidenţilor argumentele potrivit cărora cultivarea acestor organisme şi producţia de miere, pentru care Mexicul este recunoscut, sunt incompatibile.

Mexic este cel de-al şaselea mare producător de miere la nivel mondial: doar în 2011, UE a importat miere mexicană în valoare de 54 de milioane de dolari. De asemenea, circa 25.000 de familii din peninsula Yucatán îşi câştigă existenţa din apicultură. În acest context, culturile de organisme modificate genetic de la Monsanto, care sunt concepute astfel încât să aibă rezistenţă la glifosat, ingredientul activ din pesticidul Roundup, ar fi adus daune iremediabile atât producţiei de miere, cât mai ales comunităţii locale. Glifosatul se inflitrează în apă şi în sol, ameninţând sănătatea albinelor şi fiind, de altfel, recunoscut ca un pericol considerabil la adresa siguranţei alimentare şi a apei pe întreaga planetă. Totodată, Uniunea Europeană a decis în 2011 că vânzarea de miere cu conţinut de polen obţinut de la culturile de organisme modificate genetic este interzisă. Astfel, culturile de soia Monsanto ar fi lăsat fără venituri circa 25.000 de familii.

Decizia judecătorească are la bază şi anumite prevederi din constituţia mexicană, potrivit cărora guvernul are obligaţia de a consulta întru totul comunităţile indigene înainte de a lua decizii majore legate de teritoriul unde acestea locuiesc. Însă emiterea autorizaţiei de cultivare pentru Monsanto s-a făcut fără consultarea localnicilor. Tocmai de aceea, sentinţa recentă reprezintă un semn încurajator pentru mici agricultori şi pentru organizaţiile de mediu care se luptă cu marile companii dăunătoare nu doar naturii, ci şi oamenilor.

Sursa: The Guardian

Foto: Greenpeace

 Puteţi citi şi:

Monsanto bate la uşă: Lecţia României de la fermierii americani

România modificată genetic

Contaminarea cu organisme modificate genetic a crescut semnificativ în ultimii zece ani

UE va aproba cultivarea unei noi specii modificate genetic, în ciuda opoziţiei majorităţii statelor membre

Argentina versus Monsanto, în războiul chimicalelor din agricultură


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger