Senatul italian a aprobat o lege care recunoaște uniunile civile între persoane de același sex

0

Ieri, senatul italian a dat undă verde unui proiect de lege prin care ar urma să fie recunoscute uniunile civile între persoane de același sex, în ciuda unei opoziții puternice din partea Bisericii Romano-Catolice și a unor manevre politice din partea opoziției, care aproape că au blocat inițiativa, scrie The Guardian. Dacă va trece de următorul pas, proiectul de lege aprobat de senat cu 173 de voturi pentru și 71 împotrivă și susținut de premierul italian, Matteo Renzi, le va oferi persoanelor de același sex drepturi similare cu cele ale persoanelor căsătorite.

O prevedere care le-ar fi asigurat părinților nebiologici de același sex ai unui copil unele drepturi parentale în cadrul acestor uniuni civile a fost înlăturată însă din proiectul de lege, în urma unei înțelegeri parlamentare dintre Partidul Democrat condus de Renzi și partenerul său de coaliție, partidul Noul Centru-Dreapta. O altă prevedere înlăturată a fost cea care impunea „fidelitate” în cadrul relației, după ce conservatorii s-au plâns că limbajul imita jurămintele căsătoriei.

La scurt timp după aprobare, Renzi a scris pe Twitter: „Iubirea a învins”. „În seara aceasta, mulți cetățeni italieni se vor simți mai puțin singuri și mai mult parte din comunitate”, s-a pronunțat premierul pe Facebook. „Speranța a învins frica. Curajul a câștigat în fața discriminării. Iubirea a învins”. Rainbow Families, o asociație care sprijină părinții de același sex, s-a arătat însă indignată că legislația „ignoră existența și nevoile fiilor și fiicelor homosexualilor” și a anunțat un protest pentru 5 martie.

Proiectul de lege trebuie să mai treacă de Camera Deputaților, însă trecerea sa prin Senat a fost cea mai dificilă etapă, scrie publicația britanică. Dezbaterea sa a scos la iveală și influența de lungă durată a Bisericii Catolice asupra politicienilor italieni. Roberto Calderoli, un senator din partea partidului de dreapta Liga Nordului, le-a „amintit” colegilor săi din Parlament de „cuvintele” Papei Francisc și a înalților episcopi italieni, deși papa a spus în mod explicit că nu vrea să se implice în politica italiană.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger