Senatul australian a votat, la rândul său, taxa pe carbon. Decizia este finală

0

Într-una dintre cele mai revoluționare reforme economice din ultimul deceniu, după cum o numesc analiștii, senatul australian a votat, ieri, legile privitoare la impunerea unei taxe pe emisiile de carbon. Prețul va fi de aproape 24 de dolari pe unitatea de măsură. Cu aproximativ o lună în urmă, și camera inferioară a parlamentului australian vota același lucru.

 

Votul dat de senatul australian face din Australia a doua economie importantă, după Uniunea Europeană, care adoptă o legislație privitoare la emisiile de carbon, cu scop limitativ. Se pregătește să urmeze modelul și Noua Zeelandă, cât de curând. Impactul votării noului pachet de legi, spun analiștii, va fi resimțit instantaneu în economie: de la producători de energie la companii aeriene. Scopul legilor este de a încuraja companiile să își eficientizeze producția și consumul de energie și de a sprijini tot mai mult folosirea energiilor regenerabile.

Totodată, votul este privit ca o victorie politică majoră pentru premierul Julia Gillard și guvernul condus de aceasta. Practic, ea și-a pus în joc întreg viitorul politic odată cu această legislație pe carbon, cea mai complexă din afara granițelor Europei. A avut de înfruntat o opoziție extrem de puternică atât din partea oponenților politici, cât și din partea unei părți a publicului. ”Astăzi, legea Australiei, ceea ce ne definește ca națiune, include și un preț pe carbon. Acest lucru se întâmplă după un sfert de secol de avertismente științifice, după 37 de intervenții parlamentare și ani întregi de dezbateri amare și divizări”, a conchis premierul australian.

În prezent, Australia este responsabilă pentru 1.5% din totalul emisiilor globale, dar este cel mai mare emițător de gaze de seră la nivel mondial pe cap de locuitor, din cauza axării pe energie obținută din cărbune. În afară de Noua Zeelandă, care plănuiește să urmeze Australia în scurt timp în privința taxei pe carbon, și alte state se pregătesc de astfel de măsuri: California începe în 2013 o schemă similară, iar China și Coreea de Sud lucrează la programe de acest fel. În India există taxă pe cărbune, iar Africa de Sud intenționează să impună taxe de carbon tuturor marilor poluatori. Taxa australiană fixează prețul de 23,78 de dolari pe tonă de carbon pentru primii 500 de poluatori ai țării, începând cu iulie 2012; din 2015, lucrurile vor intra într-o schemă de tranzacționare de emisii, iar companiile implicate vor avea nevoie de un permis special pentru fiecare tonă de carbon emisă.

 

Sursa: ENN / Reuters

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger